Allmänt om Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Brottslighet, protester och kidnappning utgör de främsta säkerhetshoten i Brasilien. Brottsligheten är hög, men situationen har förbättrats under de senaste åren och majoriteten av alla turist- och affärsresor sker utan större problem.

Brasilien upplever just nu en politisk och ekonomisk kris; under de senaste åren har demonstrationer varit frekventa och de kan ibland även bli våldsamma.

Myggburna sjukdomar så som Zika, Chikunganya och Dengue utgör en viss risk. För nuvarande rekommenderas det att gravida kvinnor undviker att besöka Brasilien på grund av kopplingen mellan Zika och mikrocefali. Andra besökare bör vidta åtgärder för att förhindra insektsbett.

Fakta Brasilien

Huvudstad: Brasilia
Övriga större städer: Rio de Janeiro, Sao Paolo, Salvador, Belo Horizonte
Etniska grupper
Europeiskt ursprung 53,7%, europeiskt + afrikanskt ursprung 38,5%, afrikanskt ursprung 6,2%, andra / ospecificerad 1,6% (2000)
Språk
Portugisiska, spanska, engelska, franska
Religion
Romersk-katoliker 73,6%, protestanter 15,4%, spiritualister 1,3%, bantu/voodoo 0,3%, andra/ospecificerade/ingen 9,4% (2000)
Befolkningsantal
201 032 714 (2013)
Demokrati och statsskick
Federal republik
Area
8,515,767 kvadratkilometer
Valuta
Real (reais)
Bruttonationalinkomst per invånare
15 300 PPP$
Nationaldag
7 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer rekommenderas att uppsöka en resehälsospecialist eller allmänläkare ungefär 4-8 veckor innan avresa. Framför allt bör resenärer se till att de har fått lämpliga uppdateringar eller primärvaccination om den inte getts tidigare för: Hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), gula febern och stelkramp-difteri. Rabies och hepatit B kan också rekommenderas, beroende på resplan.

De huvudsakliga hälsoriskerna för de flesta resenärer är magsjukdomar och insektburna infektioner. Det är därför viktigt att vidta standardåtgärder för hygien och skydda sig själv mot insektsbett. Under den kallare vinterperioden i Brasilien (juni – september) är myggpopulationen nedsatt, vilket sänker risken för att smittas av myggburna sjukdomar såsom zika viruset, dengue och chikungunya. Observera dock att risken att bli biten fortfarande finns, speciellt i Amazonas-regionen. Zikaviruset kan också spridas genom samlag vilket ökar risken för infektion.

Ett omfattande utbrott av zika har pågått i Sydamerika sen 2014 och har påverkat ett dussintal länder, inklusive Brasilien. Eftersom sjukdomen kan spridas genom samlag, och myggen som sprider sjukdomen finns i nästan hela Brasilien, så finns det en infektionsrisk i alla regioner och städer, inklusive Rio de Janeiro.

Symptomen på zika är i allmänhet ganska milda, men viruset har viss potential att orsaka komplikationer som kan bli seriösa. Dessa komplikationer inkluderar mikrocefali och Guillain-Barré syndrom. Mikrocefali är ett tillstånd där barn föds med ett mycket mindre huvud än vanligt, eller där huvudet slutar växa efter födsel.

Om du är gravid eller planerar att bli gravid inom en snar framtid, så rekommenderas det att du skjuter upp resor till zika-infekterade områden. Män och kvinnor som har rest till ett zika-påverkat land bör även vänta minst åtta veckor innan de har oskyddat samlag eller försöker skaffa barn, även om de inte uppvisar några symptom.

Bevis på gula febern-vaccination kan ibland krävas, särskilt om du nyligen har besökt eller kommer från ett område där sjukdomen är aktiv. Gula febern är en riskfaktor i stora delar av Brasilien. Risken anses emellertid vara låg i områdena och städerna längst östkusten, och vaccination behövs oftast inte om du reser till dessa områden, detta inkluderar Rio de Janeiro och São Paulo. Alla resande rekommenderas dock att konsultera sin läkare och se över sina resplaner innan de avresa.

Malaria prophylaxis bör övervägas innan resor till Brasilien. I allmänhet är malaria endast en risk i den nordöstra delen av landet, men du bör se över dina resplaner med din läkare. Dengue, chikungunya och chagas sjukdom utgör också en viss risk i Brasilien. 

Brasiliens städer är i allmänhet utrustade med god medicinsk vård även om behandling kan vara kostsam och det är vanligt att sjukhus förväntar sig betalning vid tidpunkten för behandling.

Faciliteter utanför storstäderna varierar i kvalitet och vissa landsbygdsområden har mycket begränsade eller grundläggande vårdtjänster. Många läkare och sjukhus kommer att förvänta sig betalning i kontanter, oavsett om du har resesjukförsäkring.

Privata sjukhus har vanligtvis adekvat utrustning och personal jämfört med offentliga sjukhus. Här är en lista över några privata sjukhus i Rio de Janeiro:

Hospital Samaritano (på två platser):

  • Avenida Jorge Curi, 550 – Barra da Tijuca – RJ – (21) 3263-1000
  • Rua Bambina, 98 – Botafogo, Rio de Janeiro – RJ – (21) 3444-1000

Rede D’Or (olika platser):

  • Copa D’Or: Rua Figueiredo de Magalhães, 875 – Copacabana – RJ – (21) 2545-3600
  • Quinta D’Or: Rua Almirante Baltazar, 435 – São Cristovão – RJ – (21) 3461-3600
  • Barra D’ Or: Av. Ayrton Senna, 3079 – Barra da Tijuca – RJ – (21) 2430-3600

Clinica Sao Vicente: R. João Borges, 204 – Gávea – RJ – (21) 2529-4422

Centro Médico Pró-Cardíaco
Rua Mena Barreto  29 – Botafogo – RJ –  (21) 2131-1494, (21) 2528-3141.

Centro Médico BarraShopping
Av das Américas 4666, sala 320,  – Barra da Tijuca – RJ –  (21) 2430-9140

Perinatal Laranjeiras: R. das Laranjeiras, 445 – Laranjeiras– RJ – (21) 2102-2300

Perinatal Barra: Av. Embaixador Abelardo Bueno, 201 – Barra – RJ – (21) 3722-2000 

Zona Sul (South-Zone):

  • Hospital Municipal Miguel Couto: Rua Mario Ribeiro, 117 – Leblon – RJ(21) 3111-3799

Barra and Zona Oeste (West-Zone):

  • Hospital Municipal Lourenço Jorge: Av. Ayrton Senna, 2000 – Barra da Tijuca – RJ(21) 3111-4603

Centro (Centre):

  • Hospital Municipal Souza Aguiar: Praça da República, 111 – Centro – RJ(21) 3111-2732

Pass

Resenärer till Brasilien måste resa på ett pass som är giltigt minst sex månader från dagen för inresa i landet.

Visum

Visumkrav för besök till Brasilien varierar beroende på nationalitet och under alla omständigheter uppmanas resenärer att kontakta sin ambassad eller konsulat för att förhöra sig om deras individuella behov av resedokumentation. Kostnaden för ett visum varierar också beroende på nationalitet.

De flest medborgare inom Europeiska Unionen behöver inte ett turistvisum för att resa till Brasilien för vistelser upp till 90 dagar. Det är möjligt att ansöka om ytterligare förlängning på plats i Brasilien och om så krävs måste resenärer besöka en avdelning av den federala polisen minst två veckor före utgången av deras visum.

Besökare måste inneha en vidare/retur flygbiljett eller bevis på att de har för avsikt att lämna landet på annat sätt. Du kan också krävas att bevisa att du har tillräckliga ekonomiska medel för hela din vistelse.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Brasilien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Brasilien

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön