Allmänt om Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Chile är ett av de mest utvecklade länderna i Latinamerika och anses relativt riskfritt i jämförelse med sina grannar. Även om det är osannolikt att en mellanstatlig väpnad konflikt skulle utbryta är diplomatiska spänningar med Bolivia och Peru höga. Irritation bland Chiles ursprungsbefolkningsgrupper, särskilt Mapuchefolket, på grund av ojämna sociala och ekonomiska rättigheter hotar att eskalera till småskaliga upprorsrörelser eller frekventa våldsamma protester. Protester från studerande, lärare och jordbruksarbetarförbund, bland andra, är vanliga och blir ofta våldsamma. Även om de för närvarande är mindre aktiva än tidigare fortsätter en rad vänsterorganisationer att utföra mindre bombattacker mot politiska, diplomatiska och kommersiella mål. Småbrottslighet är ett problem i större städer och turistområden.

Fakta Chile

Huvudstad: Santiago de Chile (6 293 000)
Övriga större städer: Iquique (216 419), Antofagasta (296 905) Copiapó (129 091), La Serena (190 716), Valparaíso (263 499), Rancagua (206 971), Talca (193 755), Concepción (292 589) Temuco (245 347), Valdivia (140 559), Puerto Montt (153 118), Punta Arenas (130 136).
Etniska grupper
Mestiser 88,9 %, mapucher 9,1 %, andra urfolk 1 % (2012)
Språk
Spanska, mapudungun, tyska, engelska
Religion
Katoliker 66,7 %, evangeliska kristna 16,4 %, andra/ospecificerad 4,5 %, inte religiösa 11,5 % (2012)
Befolkningsantal
17 508 260 (juli, 2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
756 096,3 kvadratkilometer
Valuta
Chilensk peso
Bruttonationalinkomst per invånare
27 002 PPP$
Nationaldag
18 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare minst 4-8 veckor före avresan.

Det är viktigt att kontrollera att alla vaccinationer är aktuella, inklusive stelkramp-difteri och mässling/ påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B och tyfus rekommenderas.

Förekomsten av denguefeber har ökat i Latinamerika under de senaste åren. Inga fall har rapporterats i Chile utanför Påskön. Även om ingen vaccination för denguefeber är tillgänglig kan du minska risken att bli biten av myggor genom att använda insektsmedel och myggnät och bära långärmade kläder.

Resenärer som kan komma att ha direktkontakt med djur eller besöker områden utan omedelbar tillgång till sjukvård rekommenderas att ha rabiesvaccinering.

Santiago har ett stort problem med luftföroreningar, särskilt mellan vintermånaderna juni och september. Små barn och äldre personer är särskilt utsatta för risker som andningssvårigheter och vid höga föroreningsnivåer är det tillrådligt att stanna inomhus och dricka mycket vätska. Luftföroreningar kan också orsaka irritation i ögonen.

Vårdinrättningar i de större städerna är av god kvalitet. Behandling kan vara kostsamt i privata kliniker och många läkare kan komma att begära betalning i kontanter, oavsett sjukförsäkringsskydd. Det är under alla omständigheter lämpligt att ta ut omfattande rese- och sjukförsäkring före resan. Många apotek i chilenska städer säljer utländska läkemedel av internationellt erkända märken.

Pass

Besökare till Chile måste resa på ett pass som är giltigt minst sex månader från dagen för inresa i landet.

Visum

De flesta europeiska medborgare behöver inte visum för besök kortare än 90 dagar. Vid ankomsten i Chile kommer du att presenteras med ett turistkort (tarjeta de turismo). Det är oerhört viktigt att du behåller detta dokument under hela resan eftersom det måste uppvisas när du lämnar landet. Underlåtenhet att göra detta kommer att resultera i böter eller möjligtvis frihetsberövande.

Det är dock lämpligt att kontakta din lokala chilenska beskickning för information om specifika krav. Detta är särskilt tillämpligt om resor planeras för andra ändamål än turism då inresekrav varierar.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Chile?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Chile

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön