Antigua & Barbuda

  No feed items found.

Saint John's

  No feed items found.

Antigua & Barbuda

Antigua & Barbuda

Huvudstad Saint John's

Översikt

Antigua och Barbuda är en önation i östra Karbiska havet och består av öarna Antigua, Barbuda och ett antal mindre öar, beläget i mitten av Leewardöarna. Antigua och Barbuda blev stjälvständigt från Storbritannien 1981. Landet har en beräknad befolkning på drygt 82 000 människor.

Fakta Antigua och Barbuda

Huvudstad
Saint John’s
Etniska grupper
Svarta 87,3 %, mixade 4,7 %, hispanic 2,7%, vita 1,6 %, övriga 2,7 %, oidentifierade 0,9 % (2011)
Språk
Engelska (officiellt), lokala dialekter
Religion
Protestanter 68,3 %, katoliker 8,2 %, andra 12,2 %, oidentifierade 5,5 %, ingen 5,9 % (2011)
Befolkningsantal
92 436 (juli, 2015)
Demokrati och statsskick
Konstitutionell monarki
Area
442,6 kvadratkilometer
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
22 880 PPP$
Nationaldag
1 november

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa för den senaste informationen om de vacciner som krävs. Resenärer bör se till att följande vaccinationer är uppdaterade: mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri.

Dessutom rekommenderas du att vaccinera dig mot hepatit A, och om du kommer att vistas i landet i längre än sex månader eller kommer att komma i kontakt med lokalbefolkningen bör du även överväga vaccinering mot hepatit B. Tyfusvaccin rekommenderas för den som planerar en längre vistelse på landsbygden. Tyfus är dock ovanligt i Antigua och Barbuda.

Fall av denguefeber sker sporadiskt. Resenärer bör vidta vanliga försiktighetsåtgärder mot myggbett.

Det lokala vattnet är klorinerat, men kan fortfarande orsaka magproblem. Buteljerat vatten finns att köpa. Mjölkprodukter är pastöriserade, och den lokala maten anses säker att äta.

Du bör teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring innan du reser. Vårdinrättningarna på öarna kan hantera de flesta medicinska problem, men allvarlig sjukdom eller olycka kan komma att kräva evakuering till San Juan, Puerto Rico eller Miami.

Det finns ingen tryckkammare, dykare som kräver behandling för tryckfallssjuka måste evakueras, antingen till Saba eller Guadeloupe. Läkare förväntar sig oftast kontant betalning, oavsett försäkring. De flesta läkemedel finns tillgängliga.

Pass

Resenärer måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader.

Visum

De flesta resenärer kommer inte att behöva ett visum för att resa till Antigua och Barbuda. Om du tänker resa för att arbeta eller för affärsändamål, eller om du på annat sätt är osäker på om du behöver ett visum, bör du kontakta närmaste ambassad eller konsulat.

Immigrationstjänstemän kommer ofta att be att få se en returbiljett eller biljett för vidare resa, och även bevis på tillräckliga finansiella medel för att täcka hela resan. En utreseavgift debiteras. Resenärer varnas att den lokala immigrationsmyndigheten har ett rykte om sig att vara extremt pedantiska gällande immigrationsformulär.

Om du reser från ett land där gula febern existerar kommer du behöva ett vaccinationsintyg.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Bahamas

  No feed items found.

Nassau

  No feed items found.

Bahamas

Huvudstad Nassau

Översikt

Bahamas har blivit en viktig transitpunkt för införseln av illegala droger till USA och Europa. Spridningen av narkotikabrott är kopplat till våldsbrott och väpnade attacker i Bahamas. Trots samordnade insatser från myndigheternas sida förbli brottsligheten hög, särskilt på New Providence ön, där huvudstaden Nassau ligger. Både småbrottslighet och större brott förekommer i områden som besöks av resenärer, även om de huvudsakligen riktas mot lokalbefolkningen.

Fakta Bahamas

Huvudstad
Nassau
Språk
Engelska (officiell), kreol (bland immigranter från Haiti)
Religion
Protestanter 67,6 %, katoliker 13,5 %, andra kristna 15,2 %, andra/ingen/ospecificerad 3,7 (2000)
Befolkningsantal
391 232 (2016)
Demokrati och statsskick
Konstitutionell parlamentarisk demokrati
Area
13 878 kvadratkilometer
Valuta
Bahamansk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
38 743 PPP$
Nationaldag
10 juli

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare minst 4-8 veckor före avresan.

Det är viktigt att kontrollera att alla rutinvaccinationer är uppdaterade, inklusive stelkramp-difteri och mässling/påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B och tyfus rekommenderas.

Resenärer som kan ha direktkontakt med djur eller besöker områden utan omedelbar medicinsk tillgång rekommenderas att ha rabiesvaccinering.

En gula febern vaccination krävs för alla som reser till Bahamas från områden där sjukdomen rapporterats.

Malariaprofylax i form av clorokinin rekommender för resenärer som besöker Great Exuma. De bör även vidta försiktighetsåtgärder för att undvika myggbett.

Freeport och Nassau har vårdinrättningar som håller god standard. De kan dock vara dyra och läkare förväntar sig ofta omedelbar betalning innan behandling ges eller direkt efter, oavsett sjukförsäkring. Om du behöver behandling rekommenderas du därför att behålla kvitton för försäkringsändamål. Omfattande rese- och sjukförsäkring rekommenderas. Vårdinrättningar utanför Freeport och Nassau är begränsade och evakuering kan krävas i fall av allvarliga medicinska akutfall. Även om de i allmänhet är tillfredställande kan ambulanstransporter i händelse av en nödsituation vara långsamma.

Blodbrist har rapporterats på Princess Margaret Sjukhus. De med sällsynta blodgrupper rekommenderas att få information om alternativa leverantörer av blod skulle behovet uppstå.

Som sjukhus och andra vårdinrättningar, ligger de flesta apotek i Nassau och Freeport.

Om du regelbundet äter medicin bör du ta med dig tillräckligt för hela vistelsen. Det är även lämpligt att ha med sig ett signerat brev från din läkare som anger alla medicinska tillstånd och föreskriven behandling, inklusive läkemedlens generiska namn.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat avresedatum från Bahamas.

Om du reser till eller från Bahamas via USA kommer ditt pass att inspekteras av USAs immigrationsmyndighet.

Det är lämpligt att bära med sig en kopia av sitt pass och se till att originaldokumenten förvaras på en säker plats.

Visum

De flesta europeiska, amerikanska och kanadensiska medborgare behöver inget visum för besök på upp till tre månader. De resenärer som vill förlänga sin resa måste kontakta Immigrationsdepartementet i Nassau. Underlåtenhet att få tillstånd från myndigheterna för förlängning kan resultera i dryga böter och möjligt frihetsberövande. I samtliga fall är det lämpligt att kontakta Bahamas ambassad eller konsulat för information om specifika krav. Detta gäller särskilt de som reser via USA där avtal om viseringsundantag kan ändra din status.

Kostnader för visum varierar beroende på nationalitet och vistelsen längd. Den tid som krävs för visum att behandlas varierar och det är lämpligt att kontakta din lokala ambassad minst sex veckor innan avresa.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Barbados

  No feed items found.

Bridgetown

  No feed items found.

Barbados

Huvudstad Bridgetown

Översikt

Säkerhetshotet i Barbados är fortfarande lågt, utan större hot från väpnad konflikt eller uppror. Övergången från ett kolonialt territorium till självständighet som en del av Commonwealth har varit relativt stressfritt, med den politiska strukturen i landet fortsatt balanserat.

Fakta Barbados

Huvudstad
Bridgetown
Etniska grupper
Svarta 92,4 %, vita 2,7 %, mixade 3,1 %, östindier 1,3 %, andra 0,2 %, ospecifierade 0,2 % (2010)
Språk
Engelska
Religion
Protestanter 66,3 %, Katoliker 3,8 %, övriga kristna 5,4 %, rastafari 1 %, andra 1,5 %, ingen 20,6 %, ospecifierade 1,2 % (2010)
Befolkningsantal
290 604 (juli, 2015)
Area
430 kvadratkilometer
Valuta
Barbadisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
16 331 PPP$
Nationaldag
30 november

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärsdiarré är den vanligaste förekommande reserelaterade åkomman. För att minimera risken för diarré bör resenärer endast äta mat som är väl tillagad och endast dricka buteljerade drycker. Alla resenärer bör även ta med sig antibiotika och läkemedel mot diarré. De flesta fall av resenärsdiarré är mindre allvarliga och kräver varken antibiotika eller antidiarré läkemedel. Tillräckliga intag av vätskor är viktigt.

Resenärer bör ha rutinvaccineringar uppdaterade. Hepatit A vaccinering rekommenderas för alla resenärer över ett års ålder. Vaccinering bör utföras minst 4 veckor innan avresa till Barbados. Tyfus är ovanligt i de flesta karibiska länder, inklusive Barbados, endast de som planerar att vistas i landet över en längre period bör vaccinera sig mot tyfus. Hepatit B vaccin rekommenderas för resenärer som kommer att komma i nära kontakt med lokalbefolkningen eller kommer att behöva blodtransfusion under vistelsen. Resenärer som reser från länder där gula febern rapporterats måste kunna uppvisa ett vaccinationsintyg.

Ett antal fall av denguefeber rapporteras varje år i Barbados. Denguefeber är en virussjukdom med influensaliknande symptom och kan i värsta fall vara dödlig. I dagsläget existerar inget vaccin, och resenärer bör därför vidta försiktighetsåtgärder för att undvika insektsbett.

Vårdinrättningar i Barbados håller adekvat standard för rutinbehandlingar. Allvarliga medicinska problem kommer att kräva evakuering till ett annat land. Vårdinrättningarna är främst belägna i och runt Bridgetown, men på grund av landets storlek är dessa lättillgängliga från hela ön. Många läkare och sjukhus kommer att förvänta sig kontakt betlaning, oavsett sjukförsäkring. De flesta läkemedel och droger finns på apotek. De är oftast billigare än i västerländska länder.

Pass

Alla besökare måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader.

Visum

Medborgare från de flesta EU-länder (även Sverige), USA, Kanada och Australien behöver inget visum för vistelser upp till sex månader, men kan få ett visum giltigt i endast en månad och kan sen söka olika förlängningar.

De som vill studera eller arbeta i Barbados måste erhålla ett visum och bör kontakta närmaste ambassad, så tidigt som möjligt, för all nödvändig information om visumkrav.

Även om gula febern inte ses som en risk i Barbados bör resenärer som reser från länder där sjukdomen rapporterats kunna visa ett giltigt vaccinationsintyg för gula febern.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Belize

  No feed items found.

Belmopan

  No feed items found.

Belize

Huvudstad Belmopan

Översikt

Trots långvariga gränsdispyter med Guatemala finns det en liten risk för väpnad konflikt, eller för lågintensiva uppror eller inbördeskrig. Det har inte förekommit några rapporterade incidenter av terroristaktivitet, kidnappning för lösen, eller utpressning av utländska medborgare. Efter att landet blev självständigt från Storbritannien 1981 så har landet fortsatt vara medlem i Samväldet och landet bibehåller goda relationer med sina grannar. Belizes säkerhetsfrågor centreras primärt kring organiserad brottslighet. Den medföljande kriminella aktiviteten, inklusive småbrottslighet, har ökat under de senaste åren, och riktar sig mot både lokalbefolkningen och utlänningar.

Fakta Belize

Huvudstad
Belmopan
Etniska grupper
Mestiser 52,9 %, kreoler 25,9 %, Maya 11,3 %, garifunere 6,1 %, östindier 3,9 %, mennoniter 3,6 %, vita 1,2 %, asiater 1 %, andra 1,2 %, oidentifierade 0,3 % (2010)
Språk
Engelska 62, 9 % (officiellt språk), Spanska 56,6 %, kreolska 44,6 %, mayadialekter 10,5 %, tyska 3,2 %, garifuna (karibiska) 2,9 %, andra 1,8 %, okänt 0,3 % (2010)
Religion
Katoliker 40,1 %, protestanter 31,5 %, jehovas vittnen 1,7 %, andra 10,5 %, okänt 0,6 %, ingen 15,5 % (2010)
Befolkningsantal
347 369 (juli, 2015)
Area
22 966 kvadratkilometer
Valuta
Belizisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
7 315 PPP$
Nationaldag
21 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa, angående vilka vaccinationer och läkemedel som krävs, och för att de ska vara effektiva vid tidpunkten för inresa. Besökare rekommenderas också att teckna en heltäckande sjuk- och reseförsäkring som inkluderar flygevakuering från Belize vid medicinska nödsituationer.

Malaria är närvarande i alla delar av Belize förutom Belize City. Det bästa förebyggande medlet för att undvika att smittas av malaria i Belize är klorokin. Vidare, eftersom malaria överförs genom myggor, bör man iaktta nödvändiga förebyggande åtgärder för att undvika att bli stucken, så som långärmat, spreja exponerad hud med 30-50 procentig DEET, och sova under myggnät som blivit behandlade med insektsmedel.

Denguefeber är närvarande i stora delar av Centralamerika och Karibien, och kan förekomma i Belize när som helst. Det sista stora utbrottet i Belize var under 2007 med 80 rapporterade fall. Det finns inget vaccin mot denguefeber, men det sprids genom myggor.

Det är rekommenderat att vaccineras mot hepatit A, hepatit B, stelkramp, tyfus, rabies och mässling/påssjuka/röda hund (MMR) innan man besöker Belize. Även om det inte finns någon risk för gula febern i Belize förväntas de som reser från ett land där gula febern rapporterats att visa ett vaccinationsintyg innan de reser in i Belize.

Det är rekommenderat att inte dricka kranvatten i Belize, såvida det inte kokats eller filtrerats, eftersom det ofta är förorenat. Buteljerat vatten är tillgängligt. Undvik isbitar och okokta frukter och grönsaker av samma anledning.

Vårdanläggningar i Belize kommer förvänta sig kontant betalning, oavsett reseförsäkring.

I rurala områden tillhandahålls vård av rurala vårdgivare och/eller mobila vårdcentraler. Dessa tjänster är inte alltid tillgängliga på en regelbunden basis.

Apotek är generellt välförsörjda och tillgängliga i de flesta delar av Belize. I vissa rurala områden kan apotek vara svårare att hitta, så se till att du bär med dig tillräckligt med de läkemedel du tar regelbundet eller kan tänkas behöva under din vistelse i landet. Det är rekommenderat att ta med dig receptbelagda läkemedel från ditt hemland, eftersom inte alla mediciner finns tillgängliga.

Pass

Alla besökare till Belize måste ha ett pass som är giltigt i minst sex månader från inresedatum. 

Visum

Visum krävs inte för de flesta nationaliteteter för vistelser under 30 dagar. Konsultera det Beliziska konsulatet i ditt hemland för mer information.

Affärs- och studentvisum krävs av alla individer som avser att ägna sig åt affärsverksamhet eller studera i Belize. Dessa bör erhållas innan ankomst till Belize från det beliziska konsulatet i ditt hemland.

Besökare som anländer från ett land där gula febern rapporterats måste även framlägga bevis på vaccination innan inresa i Belize.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

 

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Costa Rica

  No feed items found.

San José

  No feed items found.

Costa Rica

Huvudstad San José

Översikt

Costa Rica är ett relativt säkert land att resa till jämfört med dess grannländer. Det har positiva diplomatiska förbindelser med sina grannländer och risken för civil konflikt och terrorism är liten. Strejker och protester är vanliga i Costa Rica och kan allvarligt störa industri och transporter i drabbade områden. Sådana protester leder dock sällan till våldsamma utbyten mellan demonstranter och säkerhetspersonal. Incidenter av våld mot individer har ökat i landet i takt med att den organiserade brottsligheten ökat. Det finns även risk för översvämmning i många delar av landet vilket har skapat en ökad migration inom landet och skador på infrastrukturen.

Fakta Costa Rica

Huvudstad
San José
Etniska grupper
Europeiskt ursprung/mestiser 94 %, afrikanskt ursprung 3 %, indianer 1 %, kineser 1 %, andra/ingen/ospecificerad 1%
Språk
Spanska (officiell), engelska
Religion
katoliker 76,3 %, evangelister 13,7 %, jehovas vittnen 1,3 %, protestanter 0,7 %, andra/ospecificerad 4,8 %, ingen 3,2 %
Befolkningsantal
4 586 353 (2011)
Area
51 100 kvadratkilometer
Valuta
Costarikansk colón
Bruttonationalinkomst per invånare
21 738 PPP$
Nationaldag
15 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Hälsorisker inkluderar malaria, denguefeber, hepatit A och B, HIV/AIDS och andra resenärsjukdomar. Malaria är mest vanligt i mer avlägsna landsbygdsområden medans denguefeber är vanligt i hela landet, både i städer och på landet. Andra hälsorisker inkluderar vatten- och livsmedelsburna sjukdomar, värmeslag och irritationer eller infektioner från insektsbett.

Resenärer uppmanas att vaccinera sig mot tyfus, hepatit A och B, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och gula febern. Du bör också vara vaccinerad mot stelkramp och difteri. HIV/AIDS är vanligt förekommande i Costa Rica jämfört med västerländska länder. Relevanta säkerhetsåtgärder bör vidtas.

Kranvatten är inte säkert att dricka, vare sig i städer eller på landsbygden. Is i drickor bör också undvikas. Buteljerat vatten rekommenderas och finns lättillgängligt i städer och på mindre orter. Frukt och grönsaker bör vara rengjorda, skalade eller kokta innan de äts. Rått eller dåligt tillagat kött eller fisk kan vara en källa till biotoxiner, och det rekommenderas starkt att undvika att äta mat från gatuförsäljare.

Sjukvårdsinrättningar i Costa Rica håller adekvat standard, men privata sjukhus och kliniker med högra standard finns främst i huvudstaden San José. Det kan ofta vara mycket folk och personalen talar ofta bara spanska. På privatkliniker och sjukhus måste du ofta betala kontant i förväg, oavsett sjukförsäkring. De flesta städer i Costa Rica har minst ett välförsett apotek och i San José finns det flera apotek som har öppet dygnet runt.

Pass

Pass krävs för alla inresor i Costa Rica. Resenärer kan behöva visa en returbiljett eller bevis på fortsatta resor, och/eller tillräckliga finansiella medel för att täcka hela vistelsen. För mer specifika inresekrav se TimaticWeb.

Visum

Medborgare från Sverige, Storbritannien, Frankrike, Australien, Kanada, Nya Zealand, USA och de flesta andra länder i EU behöver inget visum för vistelser under 90 dagar. Man kan utöka besöket i upp till 60 dagar. Ansökningar för detta görs på Immigrationsdepartementet i Costa Rica 20 dagar innan dessa 60 dagarna är över. De Costa Riciska myndigheterna är stränga med besökare som stannar för länge och straffen inkluderar böter, utvisning och möjlig vägran av framtida inresor.

Medborgare från andra nationer behöver troligtvis ett visum och du rekommenderas därför att kontakta din närmaste Costa Riciska ambassad för information om gällande regler.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Dominica

  No feed items found.

Roseau

  No feed items found.

Dominica

Huvudstad Roseau

Översikt

Dominica är ett självständigt land i det östra Karibiska havet. Säkerhetsklimatet i Dominica är stabilt. Trots att landet har en märkbart hög nivå av brottslighet utgör det inga större säkerhetshot för internationella resenärer.

Fakta Dominica

Huvudstad
Roseau
Språk
Engelska (officiell), fransk patois (kreolspråk)
Religion
Katoliker 61,4 %, protestanter 20,6 % (sjundedags adventister 6 %, pingstvänner 5,6 %, baptister 4,1 %, metodister 3,7 %, adventister 1,2 %), Jehovas vittnen 1,2 %, andra kristna 7,7 %, rastafari 1,3 %, andra/ospecificerad1,6 %, ingen 6,1 % (2001)
Befolkningsantal
71 293 (2011)
Area
750 kvadratkilometer
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
12 444 PPP$
Nationaldag
3 november

Hälsa, sjukdomar och vaccination

De största hälsoriskerna för personer som reser till Dominica är denguefeber, då utbrott ibland sker på ön, och sjukdomar kopplade till vattenföroreningar. Resenärer rekommenderas att under sina första veckor på ön dricka buteljerat vatten, särskilt de som bor på landsbygden.

Rekommenderade vacciantioner:

Hepatit A

Hepatit B

Stelkramp

Tyfus

Vaccinering mot gula febern krävs endast för de resenärer som reser från ett område där sjukdomen rapporterats.

Sjukvården är begränsad på ön. Det största sjukhuset är Princess Margaret Hospital i Roseau. Det finns även privata kliniker på ön men de kan vara dyra. Både offentliga och privata sjukhus kan komma att kräva betalning i förskott innan behandling, oftast i kontanter. Resenärer som lider av allvarliga medicinska problem kommer sannolikt att evakueras till en annan ö. Sjukhusvistelse på ön samt evakuering till USA kan kosta flera tusen dollar, och resenärer rekommenderas därför att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring som täcker sådana eventualiteter. 

Pass

Resenärer måste resa på ett giltigt pass och kunna uppvisa en returbiljett.

Visum

Visum krävs inte för vistelser på upp till tre veckor eller sex månader, beroende på resenärens nationalitet.

Medborgare i Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA har rätt att stanna i Dominica utan visum i upp till sex månader.

Medborgare från alla andra EU-länder samt Australien och Kanada får endast stanna i landet i 21 dagar utan visum. Affärsvisum är giltiga i upp till ett år och anses inte vara en svår process att ansöka om jämfört med andra länder.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Dominikanska Republiken

  No feed items found.

Santo Domingo

  No feed items found.

Dominikanska republiken

Huvudstad Santo Domingo

Översikt

Det mest betydande hotet mot resenärer till Dominikanska Republiken är småbrottslighet, särskilt i storstäderna. Landets diplomatiska förbindelser med grannlandet Haiti, som den delar ön Hispaniola med, är spända när det gäller invandringspolitiken. Nivåerna av våld i gränsregionen är högre än i resten av landet. Även om det inte finns några tillförlitliga hot angående terrorism så är organiserad brottslighet med anknytning till narkotikahandel ett stort problem.

Landet är sårbart för orkaner och jordskalv.

Fakta Dominikanska republiken

Huvudstad
Santo Domingo
Etniska grupper
Europeiskt och afrikanskt ursprung 73 %, europeiskt ursprung 16 %, afrikanskt ursprung 11 %
Språk
Spanska (officiellt)
Religion
Katoliker 95 %, andra/ingen/ospecificerad 5 %
Befolkningsantal
10 606 865 (2016)
Area
48 670 Km2
Valuta
Dominikansk peso
Bruttonationalinkomst per invånare
19 228 PPP$
Nationaldag
27 februari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att kontakta en läkare fyra till sex veckor innan du reser till Dominikanska republiken. Resenärer bör se till att vaccinationer mot hepatit A och B, liksom standard vaccinationer av mässling/påssjuka/röda hund (MMR), stelkramp/difteri och polio är uppdaterade.

Tyfus vaccination rekommenderas också för de som planerar att äta eller dricka utanför större hotell och restauranger. Vaccinering mot rabies kan också behövas för resande till avlägsna områden och för de som kommer i kontakt med djur.

Malaria är också närvarande i Dominikanska republiken och det krävs läkemedel som verkar i förebyggande syfte för att resa till landsbygden. Vissa medicinska rådgivningskällor rekommenderar även att förebyggande läkemedel används av alla som reser till landet. Denguefeber finns också i Dominikanska republiken vilket ökar behovet av insektsskydd.

Sjukvården varierar från bra kvalité till starkt begränsad beroende på ens behov och lokalisering. Akutvården är sämre i mer avlägsna platser i landet. Det finns dock bra sjukhus och privata vårdinrättningar i Puerto Plata, Santiago och Santo Domingo.

Många av anläggningarna har engelsktalande personal. Det finns också en privat ambulansservice i Santo Domingo, La Romana, Santiago och Puerto Plata. Betalning krävs dock i kontanter.

Det rekommenderas att resenärer medtar specifika läkemedel eftersom alla mediciner kanske inte är tillgängliga i Dominikanska republiken. Ett kvitto och lämpliga dokument, så som recept, bör medtas tillsammans med läkemedlet.

Pass

Pass och andra dokument som godkänts för inresa måste vara giltiga under den planerade vistelsen och det kan behövas bevis på retur- eller vidareresa.

Visum

Istället för visum så kan ett turistkort erhållas för besök på upp till två veckor. Dessa kan oftast köpas vid ankomsten. Nationaliteter som har tillgång till detta är medborgare i Europeiska unionen, USA, Kanada och Australien, liksom många andra länder. Besökare från länder som inte angetts bör kontakta deras relevanta diplomatiska myndighet.

Alla utländska medborgare som vill komma in i Dominikanska Republiken för affärssyften måste ansöka om ett affärsvisum, även om deras land ingår i förteckningen över länder som kan komma in med ett turistkort eftersom detta endast kan användas för turiständamål.

Affärsresenärer är skyldiga att lämna följande: ett ansökningsbrev till konsuln eller utrikesministern, undertecknat av den sökande eller ett juridiskt ombud. Affärsvisum kan vara för en inresa (upp till 60 dagar) eller flera inresor (upp till 1 år).

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
El Salvador

  No feed items found.

San Salvador

  No feed items found.

El Salvador

Huvudstad San Salvador

Översikt

El Salvador har ett av de högsta mordtalen i världen och stora problem med organiserad brottslighet, då landets placering i Centralamerika gjort det till ett viktigt transitland för narkotika. En stor del av våldet i landet beror på gatugäng, trots att en vapenvila undertecknades 2012. Småbrottslighet är även ett stort problem över hela landet. Även om hotet från upprorsgrupper minskat betydligt har tidigare rebellgrupssmedlemmar gått med i gatugäng, som nu använder gerillatekniker. Naturkatastrofer, såsom orkaner, jordbävningar och vulkaner, utgör en betydande risk i El Salvador. 

Fakta El Salvador

Huvudstad
San Salvador
Etniska grupper
90 % mestiser, europeiskt ursprung 9 %, amerikaindianer 1 %
Språk
Spanska är det officiella språket, men flera indianska språk används som bland annat nahua och maya.
Religion
Katoliker 57,1 %, protestanter 21,2 %, jehovas vittnen 1,9 %, mormoner 0,7 %, andra/ospecificerade 2,3 %, ingen 16,8 % (2003)
Befolkningsantal
5 744 113 (2009)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
21 040 kvadratkilometer
Valuta
Salvadoransk colón/US-dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
9 164 PPP$
Nationaldag
15 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Denguefeber är ett ständigt problem i Latinamerika, och i El Salvador finns också en viss risk för malaria. De bästa försiktighetsåtgärderna att vidta är att använda myggmedel och långärmade kläder (speciellt under regnperioden).

Det rekommenderas även att resenärer kontrollerar att följande vaccinationer är uppdaterade: stelkramp/difteri, tyfus, hepatit A och B och polio. Vaccinationer av profylax med klorokin rekommenderas även för resor till landsbygden i Santa Ana, Ahuachapan och la Union.

Vårdinrättningar är begränsade utanför San Salvador. Läkare på större sjukhus, som oftast utbildats i USA, är kompetenta, men sjuksköterskor och vårdpersonal är ofta inte utbildade till modern standard. Vissa sjukhus accepterar kreditkort som betalning för vård, men inte för läkarens arvoden, som måste betalas kontant. Resenärer rekommenderas att bära med sig en kopia av deras försäkring då många sjukhus inte kommer att ge dem vård utan detta. Offentliga sjukhus håller endast grundläggande standard och resenärer bör använda privata kliniker om möjligt.

Apotek hittas i hela landet, men är inte alltid välsorterade. De som reser till landsbygden och arkeologiska platser bör ta med sig första-hjälpen kit. Resenärer bör även ta med sig de receptbelagda läkemedel de behöver. Du bör endast dricka vatten på flaska och endast is som gjorts på mineralvatten. Insektsmedel är även viktigt.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum.

Visum

Immigrationsmyndigheterna kräver att besökare har sitt pass och antingen ett visum eller ett turistkort. Turistkortet är oftast giltigt för vistelser på upp till 90 dagar och kan köpas vid ankomst för ca $10 USD. Medborgare från EU-länder, Australien, Kanada och USA behöver inte ett visum för att resa till El Salvador, men måste fylla i ett turistkort. Resenärer från andra länder bör kontakta relevant diplomatiskt kontor för att fastställa krav för inresa.

Affärsvisum måste sökas innan avresa. Det är dock inte nödvändigt för resenärer från länderna ovan, om vistelsen är kortare än 30 dagar. De måste tillhandahålla ett inbjudningsbrev från värdföretaget i El Salvador och ett affärsbrev som anger syfte och varaktighet för besöket, liksom den sökandes ansvar för alla resekostnader. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Grenada

  No feed items found.

Saint George's

  No feed items found.

Grenada

Huvudstad Saint George's

Översikt

Grenada är en självständig stat, den största i en ögrupp som består av 6 öar. De tre största öarna är i gruppen är Grenada, Petit Martinique och Carriacu. Grenada är den sydligaste i ögruppen, och ligger i den södra änden av Grenadinerna. Det ligger relativt nära Sydamerika, 180 km från Venezuelas kust.

Fakta Grenada

Huvudstad
Saint George’s
Etniska grupper
Afrikanskt ursprung 89,4 %, mixade 8,2 %, östindier 1,6 %, andra/inhemsk befolkning 0,9 % (2001)
Språk
Engelska (officiell)
Religion
Katoliker 44,6 %, Protestanter 43,5 %, Jehovas vittnen 1,1 %, rastafari 1,1 %, andra 6,2 %, ingen 3,6 %
Befolkningsantal
110 694 (2013)
Area
344 kvadratkilometer
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
17 793 PPP$
Nationaldag
7 februari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en läkare eller resehälsospecialist gällande vaccinationer och medicinska behov fyra till sex veckor innan avresa.

De följande vaccinationer är rekommenderade för resor till Grenada: Hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp/difteri. För besökare som kommer vistas i rurala områden och således kan komma i kontakt med djur bör också vaccinationer mot hepatit B och rabies övervägas.

Resenärer som anländer från områden där gula febern förekommer måste ha bevis på vaccination för inresa till Grenada.

Det har förekommit rapporter om denguefeber i Grenada under de senaste åren. Det finns inget vaccin mot denguefeber, men då den sprids av myggor kan förebyggande åtgärder vidtas som att bära långärmade kläder, använda DEET 30-50% insektsmedel och genom att använda myggnät som behandlats med myggmedel under natten. Lokal spridning av den myggburna sjukdomen chikungunya har också rapporterats i Karibien och Syd- och Centralamerika sedan 2013 och kan komma att påverka resenärer i Grenada.

Vatten är vanligtvis klorinbehandlat i Grenada och är således säkert att konsumera. Dock kan det förorenas efter tunga regn och buteljerat vatten är rekommenderat.

Även om det finns vårdinrättningar och apotek i Grenada är det rekommenderat att ta med alla receptbelagda mediciner för att försäkra sig om dess kvalitet och kvantitet.

För att nå en ambulans i Grenada, ring:

434 i St George’s

724 i St Andrew’s

774 i Carriacou

Pass

Pass krävs för alla resenärer till Grenada. De ska vara giltiga i minst sex månader. Bevis på vidare resa och tillräckliga ekonomiska medel för din vistelse krävs också.

Visum

Resenärer från de flesta europeiska länder, USA, Kanada och Japan behöver inget visum för vistelser på upp till 90 dagar. En full lista av de länder som inte behöver ett visum kan hittas här.

För mer information gå till http://www.tlcsvisas.com/tlcs/.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Guatemala

  No feed items found.

Guatemala City

  No feed items found.

Guatemala

Huvudstad Guatemala City

Översikt

Den största risken för resenärer och utlandsstationerade i Guatemala är våldsbrott, utpressning och kidnappning. Även om hotet från uppror är relativt lågt är det sociala missnöjet högt och protester och demonstrationer sker ofta. Guatemala har goda förbindelser med sina grannar och risken för mellanstatliga konflikter är låg.

Fakta Guatemala

Huvudstad
Guatemala city
Etniska grupper
Mestiser 59,4 %, k’iche 9,1 %, kaqchikel 8,4 %, mam 7,9 %, q’eqchi 6,3 %, andra mayastammar 8,6 %, andra/ospecificerade/ingen 0,3 % (2001)
Språk
Spanska (officiell) 60 %, indianska språk 40 % (det finns 23 officiellt erkända indianska språk som bland annat quiche, cakchiquel, kekchi, mam, garifuna och xinca)
Religion
Katoliker, protestanter, mayareligioner
Befolkningsantal
14 918 999 (2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
108 890 kvadratkilometer
Valuta
Quetzal
Bruttonationalinkomst per invånare
9 020 PPP$
Nationaldag
15 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer bör besöka sin läkare eller en resehälsospecialist minst 4-8 veckor innann avresa. De bör se till att alla rutinvaccinationer är uppdaterade, såsom: hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri. Vaccinationer mot rabies och hepatit B kan även vara lämpliga.

Det skedde ett utbrott av dengue-feber under 2007 och 2008. Det finns inget vaccin mot sjukdomen, men då det sprids genom myggor kan försiktighetsåtgärder vidtas, såsom att täcka bar hud, använda insektsmedel med DEET 30%-50% och använda myggnät på natten.

Det finns även en risk för malaria i departementen Alto Verapaz, Baja Verapaz, Peten, San Marcos, Escuintla, Huehuetenango, Izabal, Quiche, Retalhuleu, Suchitepequez, och Zacapa. Det finns ingen risk i områden på över 1500 meters höjd, vilket inkluder Guatemala City, Late Atitlan och Antigua. Profylax bör tas med på resan.

Kranvattnet i landet är ofta klorinerat, om det inte är det kan det vara förorenat och behöva decinficering. Det är lämpligt att endast dricka buteljerat vatten. Mjölk bör kokas före konsumtion, och se alltid till att kött och fisk är väl tillagat. Det är inte lämpligt att äta mat från gatustånd.

Standarden på Guatemalas vårdinrättningar varierar och de kan ofta vara ohygieniska. Tillgången till sjukvård är begränsad eller obefintlig på landsbygden. Många sjukhus och läkare kommer förvänta sig kontant betalning, ovsett rese- eller sjukförsäkring.

Det finns ett begränsat antal apotek, och läkemedel finns endast tillgängliga från vissa anläggningar i huvudstaden. De resenärer som vet att de kommer att behöva läkemedel under resan bör föra in dessa i landet.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa i landet. 

Visum

Visum krävs inte för de flesta nationaliteter för vistelser på under 90 dagar. Rådfråga närmaste guatemalanska ambassad för att kontrollera om det krävs, då inresekrav kan ändras.

För mer information se: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Haiti

  No feed items found.

Port-au-Prince

  No feed items found.

Haiti

Huvudstad Port-au-Prince

Översikt

Det föreligger ett antal säkerhetsrisker i Haiti, inklusive brottslighet, kidnappningar och höga nivåer av protestrelaterade våldsamheter. Jordbävningen i januari 2010 ödelade stora delar av landet och har lett till ökad politisk instabilitet. Infrastrukturen är bristfällig och det finns risk för andra typer av miljökatastrofer, inklusive orkaner och översvämningar.

Fakta Haiti

Huvudstad
Port-au-PrinceSpråk
Franksa (officiellt) och Kreol (officiellt)Religion
Katoliker 54,7%, Protestanter 28,5% ( Bapbtiser 15,4%, Pingstvänner 7,9%, Adventister 3%, Metodister 1,5%), övriga 4,6%´, ingen 10,2%. Många utövar också voodoo utöver en annan religion, och voodoo erkändes som religion 2003.Befolkningsantal
10 485 800 (2016)Demokrati och statsskick
RepublikArea
27 750 kvadratkilometerValuta
Gourde, US-dollarBruttonationalinkomst per invånare
3 034 PPP$Nationaldag
1 januari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer bör försöka besöka antingen deras personliga läkare eller en resehälsoklinik 4-8 veckor innan avresa. Det rekommenderas att motta lämpliga vaccinationsuppdateringar eller primärvaccinationer om de inte getts tidigare för: hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Rabies och hepatit B kan också vara lämpligt för vissa.

Det största hälsoproblemet för resenärer i Haiti är malaria. Risken, i dess elakartade form falciparum, existerar under hela året i alla områden förutom i kryssningshamnen Labadee. Skogsområdena Gros Morne, Hinche, Maissade, Chantal och Jacmel är särskilt utsatta. Risken är lägre i andra områden.

Denguefeber och andra tarmproblem och hepatit är vanliga i Haiti. Det har skett utbrott av både malaria och denguefeber i Port au Prince och området Cotes des Arcadins. Rutinmässiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot sjukdomar rekommenderas därför.

Kranvatten ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt desinficerats. Det är rekommenderat att dricka buteljerat mineralvatten, vilket är väl tillgängligt och billigt i jämförelse med västerländsk standard. Obuteljerade drycker eller drycker med is bör undvikas. Det är rekommenderat att köpa jodtabletter och bärbara vattenfilter för att rena vatten om buteljerat vatten inte är tillgängligt, särskilt i landsbygdsområden.

Merparten av den medicinska infrastrukturen är lokaliserad i Port-au-Prince. Allmänna sjukhus är ovanliga och dåligt utrustade. Standarden på sjukvård utanför staden är ännu lägre. Förråd av mediciner kan vara bristfälliga och det kan vara nödvändigt att ta med tillräckliga mängder medicin som behövs, särskilt för specifika medicinska tillstånd så som diabetes.

Läkare och sjukhus förväntar sig ofta omedelbar kontant betalning för sjukvårdstjänster.

Livshotande nödsituationer kräver ofta evakuering med ambulansflyg på patientens bekostnad. Allvarliga medicinska problem kommer kräva luftevakuering till ett land med moderna vårdinrättningar.

Pass

Alla resenärer till Haiti måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter dagen för inresa. 

För att komma in i landet måste resenärer inneha bevis på fortsatt eller returresa och alla nödvändiga dokument som krävs för deras nästa destination utanför Haiti.

Visum

Visum för besökare utges nu vid flygplatsen i Port-au-Prince, med undantag för medborgare från Kina, Colombia, Dominikanska Republiken och Panama som behöver ett visum för att resa till Haiti. För andra nationaliteter tillåter din inresestämpel dig att stanna i upp till 90 dagar. Du kommer också få ett grönt kort som ska uppvisas vid avresa från Haiti. För vistelser längre än 90 dagar behöver medborgare kontakta de haitiska immigrationsmyndigheterna.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Honduras

  No feed items found.

Tegucigalpa

  No feed items found.

Honduras

Huvudstad Tegucigalpa

Översikt

Honduras lider av stora säkerhetsrisker som länkas till organiserad brottslighet och tillhörande våld. Våldet förvärras av lättillgängligheten av skjutvapen, svaga nationella säkerhetsstyrkor och utbredd fattigdom. Mordfrekvensen är bland de högsta i världen, San Pedro Sula är den stad där sker det mest mord per dag per capita i världen, förutom i krigszoner. Honduras har ett aktivt civilsamhälle och en demokratiskt kultur, vilket minskar risken för uppror. Dock är risken för möjligtvis störande eller våldsamma demonstrationer hög. Kidnappning och småbrott är vanligt, och landets många naturkatastrofer har påverkat dess utveckling. Honduras har goda diplomatiska relationer med sina grannländer.

Fakta Honduras

Huvudstad
Tegucigalpa
Etniska grupper
Mestiser 90 %, indianer 7 %, afrikanskt ursprung 2 %, europeiskt ursprung 1 %
Språk
Spanska (officiell), indianska dialekter
Religion
Katoliker 97 %, protestanter 3 %
Befolkningsantal
8 249 574 (2010)
Demokrati och statsskick
Demokratisk konstitutionell republik
Area
112 492 kvadratkilometer
Valuta
Lempira
Bruttonationalinkomst per invånare
5 981 PPP$
Nationaldag
15 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

De huvudsakliga hälsoriskerna utgörs av hiv / aids, malaria, denguefeber, dysenteri, parasiter, hepatit A och B, tyfus och rabies. Andra hälsorisker inkluderar vattenburna, livsmedelsburna och infektionssjukdomar, värme och solexponering och bett från insekter som myggor, fästingar och sandflugor.

Vaccinationer mot hepatit A och B, stelkramp-difteri, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund rekommenderas, rabies och gula febern vaccinationer kan krävas beroende på de områden som ska besökas.

Besökare bör resa med relevanta mediciner mot malaria, diarré och för särskilda personliga förhållanden. Malaria är oftast vanligt i avlägsna landsbygdsområden och kustområden medan denguefeber är utbrett över hela landet, både i stads- och landsbygdsområden. Därför bör resenärerna känna till de särskilda säkerhetsåtgärder som krävs.

Försiktighetsåtgärder bör vidtas med vatten och mat. Kranvatten är osäkert i både stads- och landsbygdsområden; det bör endast drickas om det kokats eller kemiskt decinficerats. Is i drickor bör undvikas. Buteljerat vatten rekommenderas och är lättillgängligt i städer och byar. Frukt och grönsaker bör vara rengjorda, skalade eller tillagade innan de äts. Rått eller dåligt tillagat kött eller fisk kan vara farligt och det är starkt tillrådligt att undvika mat och dryck från gatuförsäljare.

Åtgärder bör vidtas för att förhindra insektsbett, såsom skyddande kläder, sängnät och insektsmedel. Solbränna och uttorkning kan förhindras genom användande av solkräm och att dricka tillräckligt mycket vatten.

Offentliga eller statligt finansierade vårdinrättningar håller ofta inte god standard och läkemedel är en bristvara. Privata sjukhus och kliniker finns men endast i större städer. Läkare kommer att förvänta sig betalning oavsett försäkring. 

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa i Honduras. 

Visum

Följande visumkrav gäller för turister, affärsresenärer, diplomater och officiella resor.

Ett visum krävs inte av medborgare från Sverige, Storbritanien, Frankrike, Australien, Nya Zealand, USA och de flesta andra EU-länder för vistelser på upp till 30 dagar. Bevis på retur/fortsatt resa krävs dock. Besök kan förlängas var 30e dag upp till 90 dagar.

Resenärer från de flesta länder som inte nämnts ovan kommer troligtivs att behöva ett visum. Om detta är fallet varierar utfärdandetiden melan tre dagar för konsulära visum till en månad för visum som måste godkännas av utrikesministeriet. Vänligen kontakta din närmaste ambassad för mer information.

Sedan juni 2006 är Honduras del av det Centralamerikanska gränsavtalet (CA-4) som tillåter resor mellan Nicaragua, El Salvador, Guatemala och Honduras utan att vidare viseringskrav tillkommer. Avtalet avser en period på upp till 90 dagar och förlängningar på upp till 30 dagar kan sökas innan fristen löper ut (avgift tillkommer). Resenärer kan bötas om de vistas i landet efter visumets giltighetstid.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Jamaica

  No feed items found.

Kingston

  No feed items found.

Jamaica

Huvudstad Kingston

Översikt

Den största säkerhetsrisken på Jamaica är brottslighet. Allvarlig och organiserad brottslighet utvecklas på Jamaica, den är till stor del fokuserad på narkotikasmuggling inom den lokala befolkningen. Även om utländska medborgare inte utgör avsiktliga mål har gängbrottsligheten spridit sig in i områden som besöks av utländska resenärer. Landets höga brottsnivåer ledde år 2010 till att myndigheterna införde ett tre månader långt undantagstillstånd för att bekämpa problemet. Även om myndigheterna påpekar att brottsnivån sjunker så fortsätter det vara ett allvarligt bekymmer för internationella resenärer och investerare.

Fakta Jamaica

Huvudstad
Kingston
Språk
Engelska
Religion
Protestanter 62,5 %, katoliker 2,6 %, andra religioner 14,2 %, ingen religion 20,9 %
Befolkningsantal
2 889 187 (2012)
Area
10 991 kvadratkilometer
Valuta
Jamaicansk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
10 193 PPP$
Nationaldag
1:a måndagen i augusti

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral cirka 4-6 veckor innan avresa till Jamaica för att få tillgång till den senaste informationen gällande vaccinationer. Resenärer bör ha de vanliga rekommenderade vaccinationerna mot exempelvis polio, vattkoppor, mässling/påssjuka/röda hund, stelkramp och difteri uppdaterade. Resenärer bör också försäkra sig om att vaccinering mot hepatit A och B har tagits.

Det krävs ett gula febern vaccinationscertifikat om man reser från ett infekterat område.

Det förekommer enstaka utbrott av malaria. Resenärer bör använda myggmedel och skyddande kläder, dock är inte förebyggande medicinering rekommenderat.

De följande sjukdomarna kan också förekomma på Jamaica: leptospiros, denguefeber och eosinophilic meningit. Det är klokt att iaktta skyddsåtgärder mot insekter för att motverka denguefeber.

Försiktighet bör iakttas när det gäller valet av mat och dricksvatten, speciellt i rurala områden och utanför större resorter. Man bör undvika att köpa mat från gatustånd och gatuförsäljare.

Medicinsk vård är begränsad utanför de större centrumen, så som Montego Bay. Det är starkt rekommenderat att skaffa en heltäckande rese- och hälsoförsäkring innan avresa, de flesta sjukhus kommer dock förvänta sig kontant betalning. Om åkomman är allvarlig kommer resenärer behöva evakuering till ett land med bättre faciliteter. Apotek i de större centrumen är generellt välförsörjda.

Pass

Besökare till Jamaica måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet i landet.

Visum

Turistvisum krävs vid resor till Jamaica, förutom för medborgare från EU, Kanada, USA och länder i  det Brittiska Samväldet, dessa kan stanna i landet i upp till 90 dagar. Besökare från Argentina, Brasilien, Ecuador, Japan, Chile, Uruguay och Costa Rica är tillåtna att stanna i 30 dagar utan visum.

Medborgare från andra länder bör konsultera med lämplig jamaicansk diplomatisk bestickning, eftersom kraven kan skilja sig åt mellan olika länder.

Utländska medborgare som reser in i landet för korta affärsvisiter, så som konsulteringar, möten, inspektioner, reparationer och att ge tekniska råd, tillåts resa in i landet som besökare i enighet med de inresekrav som gäller för besökare från deras respektive länder. De som behöver ett visum ska visa upp korrespondens från ett lokalt företag som anger vistelsen natur och längd. Kostnaden för ett visum varierar beroende på ursprungsland.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Kanada

  No feed items found.

Ottawa

  No feed items found.

Kanada

Huvudstad Ottawa

Översikt

Kanada är ett i allmänhet säkert resmål, med begränsade faktorer som påverkar resenärers säkerhet. De huvudsakliga riskerna för utländska medborgare är småbrottslighet och klimatrelaterade risker. Småbrottslighet såsom väskryckning, stöld och ficktjuveri är de vanligaste brotten som begås. Klimatförhållanden kan orsaka störningar som kan påverka väg-, flyg- och tågresor. I synnerhet gäller detta under den kanadensiska vintern, då svåra snöstormar ofta förekommer.

Fakta Kanada

Huvudstad
Ottawa
Språk
Engelska (officiell) 58,8 %, franska (officiell) 21,6 %, andra 19,6 % (2006)
Religion
Katoliker 42,6 %, protestanter 23,3 %, andra kristna 4,4 %, muslimer 1,9 %, andra/ospecificerad 11,8 %, ingen 16 % (2001)
Befolkningsantal
35 158 300 (2013)
Area
9 984 670 kvadratkilometer
Valuta
Kanadensisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
51 669 PPP$
Nationaldag
1 juli

Hälsa, sjukdomar och vaccination

I allmänhet krävs inga särskilda vaccinationer eller mediciner för resor till Kanada, men resenärer rekommenderas att se till att vaccinationer mot mässling/påssjuka/röda hund (MPR), difteri/stelkramp/påssjuka (DTP), polio samt influensa är uppdaterade.

Insektsmedel och andra åtgärder för att förhindra myggbett rekommenderas efter skymning i slutet av sommaren och början av hösten.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Kanada, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Bra sjukvård är allmänt tillgänglig i Kanada. Det kanadensiska sjukvårdssystemet är baserat på en provinsiell grund (t.ex. provinsen Ontario har sin egen sjukförsäkringsplan liksom var och en av de andra provinserna och territorierna) och finansieras av de kanadensiska skattebetalarnas pengar. Turister och tillfälliga besökare har inte rätt till sjukvårdssystemet och bör ha en egen försäkring för att täcka eventuella kostnader för läkarvård. Det är bra att känna till att det kan hända att vårdpersonal i provinsen Quebec i vissa fall enbart talar franska. Allvarliga medicinska problem som kräver sjukhusvård och evakuering till USA kan kosta tusentals dollar. Läkare och sjukhus förväntar sig ofta omedelbar kontant betalning för medicinsk behandling.

Pass

Pass med en giltighetstid på minst en dag efter planerad avresa krävs för inresa i Kanada. Detta gäller för samtliga medborgare utom kanadensiska medborgare, personer med intyg på att de är permanent bosatta i Kanada, resenärer som anländer från St. Pierre & Miquelon eller USA och är permanent bosatta i USA samt innehar amerikanskt registreringskort (Green Card) eller franska medborgare som anländer från och är bosatta i St. Pierre & Miquelon.

Visum

Eftersom visumkraven skiljer sig åt för olika nationaliteter rekommenderas resenärer att kontakta kanadensiska ambassaden för information om specifika visumkrav. Svenska medborgare som anländer med flyg behöver inte visum för resa till Kanada, men måste ansöka om ett ETA (Electronic Travel Authorization) före resan. Detta gäller även för de flesta andra EU-medborgare. Ytterligare information hittas här: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Kuba / Havanna

  No feed items found.

Kuba

Huvudstad Havanna

Översikt

Kuba har inte samma hotbild som många andra centralamerikanska och karibiska länder, till stor del tack vare det starka statliga inflytandet. Utbudet av mat och andra produkter är begränsat på grund av USAs handelsembargo och svåra väderincidenter som har ödelagt jordbruk och infrastruktur. Det största hotet mot utländska medborgare kommer fortsatt främst från småbrottslighet och gatuvåld, särskilt i storstadsregionerna. Kubas diplomatiska närmande till USA under 2015 har också underlättat öns förbindelser med andra länder, vilket misnkat landets långa internationella isolering.

Fakta Kuba

Huvudstad
Havanna
Etniska grupper
Europeiskt ursprung 64,1 %, mestiser 26,6 %, afrikanskt ursprung 9,3 % (2012)
Språk
Spanska
Religion
Nominella romersk-katoliker 85 %, övriga religioner (protestanter, jehovas vittnen, judar, santeria) 15 %
Befolkningsantal
11 031 433 (2015)
Demokrati och statsskick
Kommuniststat
Area
110 860 kvadratkilometer
Valuta
Kubansk peso
Nationaldag
1 januari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att skaffa vaccinationer mot hepatit A och B, stelkramp, tyfus, och mässling/påssjuka/röda hund (MMR). Rabies kan också behövas om besöket innefattar resor på landsbygden eller/och interaktion med vilda djur.

Kuba betraktas i allmänhet som ett säkert resmål även om kvaliteten på kranvattnet förblir tveksamt. Många kubaner kokar sitt eget vatten, men en del, inklusive utländska besökare, dricker kranvatten utan några negativa konsekvenser. Som en försiktighetsåtgärd så uppmanas besökare att endast använda buteljerat vatten.

Den karibiska regionen, inklusive Kuba, har erfarenhet av denguefeber och utbrott har registrerats i landet. Därför är skyddsåtgärder mot insektsbett viktigt.

Kuba har en lång medicinsk historia och ett rykte om att erbjuda billig vård till en hög standard. Landet har också en stor mängd kvalificerad sjukvårdspersonal, statistik indikerar att där finns en läkare för varje 170 personer.

Dock saknas ofta medicinskt stöd och logistik och därför kan det vara en utmaning att hitta även enkla läkemedel. Medicinsk försörjning i Havanna är bättre än i resten av landet men det krävs heltäckande sjukförsäkring. Det flesta medicinska behandlingar kommer att debiteras kontant, omfattande medicinska ingripanden kan kräva evakuering.

Besökare kan komma åt regeringens Servimed system som är en betalservice som medför bättre medicinsk vård än som erbjuds den kubanska befolkningen. Ett 40-tal kliniker är i drift över hela landet.

Servimed driver också en kedja av apotek men dessa kan sakna vissa medicinska varor. Det rekommenderas att bära med sig alla förnödenheter som behövs på Kuba och säkerställa att alla paket är tydligt märkta och förseglade på lämpligt sätt.

Pass

Besökare måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med dagen för inresa i landet.

Visum

De flesta resenärer som reser till Kuba som turist måste ha ett visumkort för turism, normalt giltigt för en inresa inom 180 dagar efter utfärdandedatum. Det är giltigt för 20 dagars vistelse i Kuba, som kan förlängas med ytterligare 30 dagar. 

Medborgare i Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Benin, Bosnien och Hercegovina, Tjeckien, Georgien, Ungern, Kazakstan, Kirgizistan, Makedonien, Moldavien, Mongoliet, Namibia, Ryssland, Slovakien, Tadzjikistan, Turkmenistan och Ukraina som vistas i landet upp till 30 dagar behöver inte ett turistvisum. Visumkrav till Kuba ändras ofta och det rekommenderas därför att resenärer kontaktar sin lokala kubanska ambassad för den senaste informationen. 

Medborgare från Barbados som vistas i landet upp till 28 dagar behöver inte ett turistvisum.

Icke-kubaner kan endast få ett affärsvisum eller arbetstillstånd genom ett kubanskt företag eller genom ett utländskt företag som är registrerat i Kuba. Affärsvisum är oftast giltiga i upp till tre månader. Arbetstillstånd är förnybara årligen.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Mexiko

  No feed items found.

Mexico City

  No feed items found.

Mexiko

Huvudstad Mexico City

Översikt

Den mest betydande risken i Mexiko är brottslighet, inklusive småbrottslighet och våldsbrott samt kidnappning, vilket påverkar både lokalbefolkningen och utländska medborgare. Det finns en stor närvaro av organiserade kriminella grupper i hela landet även om våldet är starkt koncentrerat längs den amerikanska gränsen, samt till de södra delstaterna Guerrero och Michoacan. Det finns en stor risk för civila oroligheter i större städer. Även om protester ofta är fredliga så finns det en viss historia av demonstrationer som slutat i våldsamma sammandrabbningar med polisen. Mexiko är också utsatt för miljökatastrofer, inklusive orkaner, översvämningar och jordbävningar.

Fakta Mexiko

Huvudstad
Mexico City
Etniska grupper
Mestiser 60 %, indianer 30 %, europeiskt ursprung 9 %, andra/ospecificerad/ingen 1 %
Språk
Spanska 92,7 %, spanska och indianska språk 6,5 %, ospecificerad 0,8 %
Religion
Katoliker 76,5 %, protestanter 5,2 %, jehovas vittnen 1,1 %, andra/ospecificerad/ingen 16,9 %
Befolkningsantal
118 395 054 (2013)
Demokrati och statsskick
Federal republik
Area
1 972 550 kvadratkilometer
Valuta
Mexikansk peso
Bruttonationalinkomst per invånare
20 944 PPP$
Nationaldag
16 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral ungefär 4-6 veckor innan avresa till Mexiko för att få den senaste information angående vilka vaccinationer som rekommenderas.

Resenärer bör ha vaccinationer mot influensa, polio, vattenkoppor (eller varicella), hepatit A, tyfus, difteri, stelkramp, kikhosta och mässling/påssjuka/röda hund (MMR).

Det rekommenderas även vaccination mot hepatit B, rabies och tuberkulos.

Malaria finns i Mexiko, vissa stater har en högre risk än andra. Vissa avlägsna områden i söder har malariafall hela året runt medan städer på högre höjd är malariafria. Turistresorter är oftast malariafria, vilket även Mexiko City är.

Denguefeber är vanligt i Latinamerika och Karibien och kan förekomma under hela året. År 2007 skedde en signifikant ökning av mängden rapporterade fall av denguefeber i regionen.

Kvaliteten på vattnet längs vissa stränder i, eller nära, Acapulco eller andra stora kustsamhällen kan vara ohälsosamt för bad på grund av föroreningar. Att simma i förorenat vatten kan ge diarré och/eller andra sjukdomar.

I många områden i Mexiko bör kranvatten undvikas. Buteljerat vatten och drycker är säkra men resenärer bör vara medvetna om att många restauranger och hotell serverar kranvatten om inte buteljerat efterfrågas. Isbitar kan också komma från kranvatten och bör undvikas. Besökare bör iaktta försiktighet när man köper mat eller drycker från gatuförsäljare.

Adekvat vård kan erbjudas i de större städerna. Vårdinrättningar är tillgängliga i Mexiko City men offentliga sjukhus har ofta personalbrist och är underfinansierade vilket påverkar kvalitén på behandlingarna som erbjuds. Vård i mer avlägsna områden är begränsad. Standarden på medicinsk utbildning, patientvård och verksamhetspraxis varierar mycket mellan vårdinrättningar på strandresorter i Mexiko. Under senare år har det framkommit klagomål över att vissa vårdinrättningar på resorter har utnyttjat sin position genom att ta ut överpris eller ge onödiga behandlingar.

Pass

Besökare i Mexiko måste resa på ett pass som är giltigt minst sex månader från och med dagen för inresa i landet.

Visum

Amerikanska medborgare behöver inte visum eller turistkort för turistvistelser på upp till 72 timmar, eller mindre, inom “gränszonen”, detta definieras som ett område mellan 20 till 30 kilometer från gränsen till USA beroende på plats.

Medborgare från över 60 länder, inklusive EU länder och USA som har ett vanligt pass behöver inget visum för affärs- eller turistresor. 

Ett visum kan krävas för andra typer av besök eller vistelser. Ytterligare information om inresekrav, bland annat gällande arbetstillstånd eller båtar, deras besättningar och passagerare, kan erhållas från den mexikanska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Nicaragua

  No feed items found.

Managua

  No feed items found.

Nicaragua

Huvudstad Managua

Översikt

Nicaragua är ett av de fattigaste länderna på det västra halvklotet. Landet kämpar fortsatt för att övervinna effekten av naturkatastrofer, civila konflikter samt diktaturer och upplever stora problem med rån, inbrott och stölder riktade mot utländska resenärer och utlandsstationerade. Protester är vanliga, särskilt i huvudstaden, och leder ofta till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Landet upprätthåller relativt goda relationer med sina grannländer, trots ett antal diplomatiska tvister med Colombia och Costa Rica. Det finns även vissa spänningar kvar från konflikten på 1980-talet. 

Fakta Nicaragua

Huvudstad
Managua
Etniska grupper
Mestizo (uramerikanskt/europeiskt ursprung) 69 %, europeiskt ursprung 17 %, afrikanskt ursprung 9 %, amerikansk ursprungsbefolkning 5 %
Språk
Spanska (officiell) 95,3 %, miskito 2,2 %, mestizo 2 %, andra 0,5 % (2005)
Religion
Katoliker 58,5 %, protestanter 23,2 %, jehovas vittnen 0,9 %, andra 1,7 %, ingen 15,7 % (2005)
Befolkningsantal
5 907 881 (2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
130 370 kvadratkilometer
Valuta
Córdoba
Bruttonationalinkomst per invånare
5 646 PPP$
Nationaldag
15 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

På grund av förekomsten av malaria och denguefeber rekommenderas resenärer att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika myggbett, såsom att använda insektsmedel, heltäckande kläder och myggnät. Risken att drabbas av dessa sjukdomar är högre under regnperioden, på grund av insekternas spridning. Resenärer rekommenderas att ta malariaprofylax med klorokin, framförallt de som kommer att vistas på landsbygden och i utkanten av Managua. 

Nicaraguas vårdinrättningar är endast grundläggande och sjukvården är än mer begränsad i mindre städer och på landsbygden. Varje departement i Nicaragua har ett offentligt drivet sjukhus, som inte tar ut någon avgift för medicinsk behandling i samband med akutfall men tar betalt för läkemedel. Läkare och privata sjukhus kan däremot komma att kräva kontant betalning innan medicinsk behandling, vilket gör det nödvändigt att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring innan avresa.

Ambulanser och viss medicinsk utrustning, läkemedel och behandlingsformer finns inte i Nicaragua. Akuta och/eller allvarliga medicinska tillstånd kan kräva evakuering, oftast till USA, vilket innebär stora kostnader. Resenärer rekommenderas att ha med sig receptbelagda läkemedel vid behov.

Pass

Pass med en giltighetstid på minst sex månader från inresedatum i Nicaragua krävs för inresa i landet.

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum till Nicaragua för vistelser på upp till tre månader.

Visum krävs endast för medborgare i följande länder: Afghanistan, Albanien, Algeriet, Angola, Armenien, Bangladesh, Bosnien-Hercegovina, Kina, Kongo, Kuba, Östtimor, Eritrea, Etiopien, Ghana, Haiti, Indien, Indonesien, Iran, Irak, Jordanien, Laos, Libanon, Liberia, Libyen, Mali, Mongoliet, Moçambique, Nepal, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Palestina, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Syrien, Vietnam och Jemen.

Alla andra nationaliteter behöver endast ett turistkort, som kan erhållas vid ankomst, för vistelse i landet samt betala en avgift vid utresa.

Det finns ett avtal mellan Guatemala, Honduras, Nicaragua och El Salvador som tillåter resor över ländernas gränser. Gränspassering kräver en stämpel i passet och att man betalar en inreseavgift.

Affärsvisum måste sökas i förväg, vilket inte är nödvändigt för medborgare som endast behöver turistkort och inte stannar i landet längre än 30 dagar. Bortsett från annan dokumentation måste affärsresenärer tillhandahålla en inbjudan från värdföretaget i Nicaragua och ett affärsbrev som anger resans syfte och varaktighet, liksom den resandes ekonomiska ansvar för samtliga eventuella kostnader. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Panama

  No feed items found.

Panama City

  No feed items found.

Panama

Huvudstad Panama City

Översikt

Panama anses vara ett relativt säkert land i jämförelse med sina regionala grannar, dock är betydande säkerhetshot såsom kidnappning, civila protester och brottslighet fortsatt närvarande. Panama har en stabil demokrati, en nyligen pånyttfödd ekonomi och goda relationer med sina grannar. Det existerar fortfarande spänningar med Colombia gällande pågående gerillaaktivitet och organiserad brottslighet, men det är osannolikt att det skulle leda till någon väpnad konflikt.

Fakta Panama

Huvudstad
Panama City
Etniska grupper
Mestiser (inhemskt och europeiskt ursprung) 65 %, indianbefolkning 12,3 %, afrikanskt ursprung 9,2 %, afrikanskt och europeiskt ursprung 6,8%, europeiskt ursprung 6,7 % (2010)
Språk
Spanska (officiella), inhemska språk, panamansk kreol, engelska.
Religion
Katoliker 85 %, protestanter 15 %
Befolkningsantal
3 705 246 (2016)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk demokrati
Area
75 420 km2
Valuta
Balboa
Bruttonationalinkomst per invånare
32 851 PPP$
Nationaldag
3 november

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Vaccinationer för stelkramp/difteri, tyfus, hepatit A och B, mässling/påssjuka/röda hund krävs, och rabies rekommenderas för de resenärer som kommer att komma i kontakt med djur.

Malaria, denguefeber och gula febern är vanligt förekommande i vissa delar av landet.

Denguefeber är en virussjukdom som orsakar influensaliknande symtom och i vissa fall kan vara dödlig. Förekomsten av sjukdomsfall är högst i området San Miguelito och i förorter till Panama City.

Malarias utbredning är begränsad till vissa delar av Panama och profylax rekommenderas för landsbygdsprovinserna Bocas del Toro, Darien och San Blas. Det finns ingen malariarisk i Panama City eller kring kanalområdet.

Det finns en risk för att smittas av gula febern i provinserna Darien och San Blas, samt i östra Panama. Smittorisk existerar varken i Panama City eller i kanalområdet. Resenärer som planerar att besöka något av dessa områden rekommenderas att rådfråga en specialist om behovet av vaccination. Vaccination mot gula febern krävs för alla resenärer som anländer från länder med känd förekomst av gula febern.

Det är oftast säkert att dricka kranvatten i större städer och tätorter, men det bör undvikas i landsbygdsområden. Flaskvatten är allmänt tillgängligt och utgör ett säkrare val. Det anses i regel vara säkert att äta lokalt kött, fågel, fisk och skaldjur, frukt och grönsaker. Vissa fiskar bör däremot undvikas, eftersom de kan innehålla biologiska gifter även efter de tillagats.

Sjukvården är bra i Panama City, men ytterst begränsad på andra håll i landet. De flesta sjukhus i Panama accepterar kreditkort för sjukhusavgifter, men inte för läkararvoden. De flesta länder råder sina medborgare att teckna heltäckande reseförsäkring som täcker samtliga sjukvårdskostnader.

Trots den förbättrade läkemedelskontrollen gör resenärer klokt i att ta med sig nödvändiga mediciner från sitt hemland, samt tydligt märka dessa och ha med receptkopior för eventuellt behov.

Pass

Resenärer till Panama måste resa på ett pass som är giltigt minst sex månader från dagen för inresa i landet.

Visum

EU-medborgare behöver inte visum för vistelser på upp till 90 dagar. En inledande vistelse på 30 dagar är garanterad och därefter kan förlängning beviljas av panamanska immigrationsmyndigheterna. Resenärer måste kunna uppvisa returbiljett eller biljett för vidare resa samt ha kreditkort eller ekonomiska tillgångar motsvarande US $ 500.

Medborgare i Kanada, Australien, och USA kan ansöka om turistvisum eller alternativt köpa ett turistkort från sin resebyrå eller direkt vid ankomsten i Panama.

Resenärer som avser att investera pengar i Panama och få långtidsvisum bör känna till hur landets visumsystem fungerar. Visum beviljas på basis av några olika grundvalar, närmare bestämt att långtidsvisum beviljas till investerare som finansierar verksamhet som av regeringen anses vara samhällsnyttig eller till de som anställer ett visst antal panamaner.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Saint Kitts & Nevis

  No feed items found.

Basseterre

  No feed items found.

Saint Kitts & Nevis

Huvudstad Basseterre

Översikt

Saint Kitts och Nevis ligger i Karibien (Västindien) och är den minsta nationen på västra halvklotet, till såväl yta som folkmängd. De båda öarna var en brittisk koloni ända till 1983. På Nevis finns en önskan om att bryta sig loss från huvudön Saint Kitts, även kallad Saint Christopher. Tropiska stränder lockar turister till landet, som är känt som ett skatteparadis och har problem med narkotikahandel och pengatvätt. 

St Kitts och Nevis bildar en självständig nation inom Storbritanniens Commonwealth bestående av de två öarna Saint Kitts och Nevis. Den brittiska monarken, drottning Elizabeth II, är fortfarande statschef i en ceremoniell kapacitet, men landet har sin egen premiärminister. Öarna, som ligger ungefär 3 km ifrån varandra åtskilda av Narrows sund, ligger inom Leeward öarna.

Fakta Saint Kitts och Nevis

Huvudstad
Basseterre
Etniska grupper
Afrikanskt ursprung (majoriteten), några brittiska, portugisiska och libanesiskt ursprung
Språk
Engelska (officiella)
Religion
Angelikaner, protestanter, katoliker
Befolkningsantal
52 329 (2015)
Area
261 km2
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
27 608 PPP$
Nationaldag
19 september

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist för att identifiera eventuella behov av vaccinationer innan de reser. Detta bör göras 4-8 veckor innan avresa. Vaccinationer såsom hepatit A och B, mässling/påssjuka/röda hund och difteri/stelkramp bör vara uppdaterade.

Denguefeber är ett vanligt förekommande problem i Karibien. Då det inte finns något vaccin eller botemedel bör resenärer göra sitt yttersta för att undvika myggbett. Detta inkluderar användandet av myggmedel och att täcka bar hud.

Det är säkert att dricka kranvatten.

Resenärer tillråds att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring innan avresa.

Vårdinrättningar på ön är väldigt begränsade och ganska grundläggande. Det finns endast ett litet sjukhus på varje ö, och de tjänster som tillhandahålls är begränsade till mindre behandlingar. Vid större medicinska problem kommer resa till ett land med modern sjukvård, såsom Puerto Rico, att krävas. 

Pass

Pass krävs för inresa i Saint Kitts och Nevis. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknad avresa från landet. Resenärer måste även uppvisa en giltig returbiljett. 

Visum

Visum krävs inte för de flesta nationaliteter, såsom andra Commonwealth länder, Organization of American States och många europeiska länder. Resenärer bör kontakta sin lokala ambassad för att kontrollera hur lång tid de får vistas i landet utan visum. 

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Saint Lucia

  No feed items found.

Castries

  No feed items found.

Saint Lucia

Huvudstad Castries

Översikt

Saint Lucia är en ö inom ökedjan Små Antillerna som ligger norr om St Vincent och Grenadinerna och söder om Martinique. Ön är runt 620 kvadratkilometer stor och har runt 176 00 invånare. De flesta bor i huvudstaden Castries.

Fakta Saint Lucia

Huvudstad
Castries
Etniska grupper
Afrikanskt ursprung 85,3 %, mixat ursprung 10,9 %, ostindian 2,2 %, andra/ospecificerat 1,7 % (2010)
Språk
Engelska (officiell), franska
Religion
Katoliker 61,5 %, protestanter 25,5 %, andra kristna 3,4 %, rastafari 1,9 %, andra/ingen/ospecificerat 7,7 % (2010)
Befolkningsantal
164 464 (2016)
Area
616 km2
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
16 132 PPP$
Nationaldag
13 december

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för de resenärer som reser från länder i Afrika och Amerika där sjukdomen rapporterats.
 
Denguefeber är en risk, och bilharzia är endemisk. HIV/AIDs är utbrett, så resenärer bör vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Hepatit A är också vanligt, och det förekommer enstaka utbrott av tyfus och difteri. Vaccinationer mot hepatit B och tuberkulos rekommenderas. Du rekommenderas starkt att konsultera en läkare eller resehälsospecialist innan resa till St Lucia. Alla resenärer bör vara vaccinerade mot hepatit A. Du bör även vara vaccinerad mot stelkramp/difteri.
 
Tillräckligt vätskeintag är viktigt i St Lucia.
 
Schistosomiasis är endemisk, resenärer uppmuntras att vidta försiktighetsåtgärder om de badar i sjöar, floder och annat färskvatten.
 
Fall av leptospiros har också rapporterats.
 
Vaccination mot mässling/påssjuka/röda hund rekommenderas om detta inte skett tidigare, och du är född efter 1956.

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa för den senaste informationen om de vacciner som krävs.

Kostnaden för sjukvård är hög, och resenärer bör teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring som täcker medicinsk evakuering. De som har ett EHIC kort har rätten till akut medicinsk vård om de evakueras till Martinique.

Resenärer bör ta med sig de receptbelagda läkemedel som de behöver, i tydligt märkta förpackningar, och även recepten. Bär ett medicinskt ID-smycke om du är allergisk.

Pass

De flesta besökare behöver ett pass för resa till St Lucia. De enda undantagen är medborgare i USA och Kanada, så länge som de har id-kort och returbiljetter ut ur landet.

Visum

Många resenärer behöver inget visum för resa till St Lucia, de enda undantagen är australiensiska och lettiska medborgare, om de inte endast mellanlandar och inte lämnar flygplatsen.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Saint Vincent & Grenadinerna / Kingstown

  No feed items found.

Saint Vincent & Grenadinerna

Huvudstad Kingstown

Översikt

St Vincent och Grenadinerna utgörs av ett 30-tal öar som är del av ökedjan Små Antillerna. Det ligger norr om St Lucia och söder om Grenada, landet utgör även en del av den östra delningen av Atlanten och Karbiska havet. Det 389 kvadratkilometer stora området består av två tredjedelar av grenadinöarna, Saint Vincent är den största befolkade ön.

Fakta Saint Vincent och Grenadinerna

Huvudstad
Kingstown
Etniska grupper
Afrikanskt ursprung 66%, mixat ursprung 19%, ostondian 6%, europeiskt ursprung 4%, Karibien-amerindian 2%, andra 3%
Språk
Engelska, franska
Religion
Protestant 75%, katoliker 13%, andra 12%
Befolkningsantal
102 350 (2016)
Area
389 km2
Valuta
Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
13 038 PPP$
Nationaldag
27 oktober

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Insektsmedel, solskydd och massor av vatten är väsentligt och bör användas regelbundet. De flesta regeringar rekommenderar vaccinationer mot hepatit A och B för resor till Karibien. Denguefeber finns också i hela landet, särskilt under regnperioden. Försiktighetsåtgärder omfattar långärmade skjortor och byxor och användningen av insektsmedel.

Resenärer bör även notera riskerna för att skadas av sjöborrar när de simmar nära korallrev. Om en av deras spolar fastnar i foten är den bästa kortsiktiga behandlingen att lägga ammoniak på såret. Detta kan kräva urinering på såret.

Det finns ett stort sjukhus i Kingstown, som anses vara det enda av adekvat standard i landet. Dessutom finns det fem sjukhus, 38 vårdcentraler och kliniker utspridda på landsbygden.

Då inrättningarna är begränsade kan allvarliga medicinska problem kräva evakuering till en annan ö eller USA. Många läkare och sjukhus kommer att förvänta sig kontant betalning, oavsett försäkring. Det rekommenderas starkt att du har heltäckande rese- och sjukförsäkring som täcker eventuella evakueringskostnader.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum. Resenärer måste även uppvisa bevis på retur- eller fortsatt resa och bevis på finansiella medel för att täcka hela vistelsen.

Vistelsens längd bestäms av immigrationsmyndigheten vid ankomst, om nödvändigt. En avgift på EC$40 debiteras vid avresa.

Visum

Visum krävs inte för inresa.

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
Trinidad & Tobago

  No feed items found.

Port of Spain

  No feed items found.

Trinidad & Tobago

Huvudstad Port of Spain

Översikt

Trinidad och Tobago har förklarat sin avsikt att bli en ”utvecklad” stat fram till 2020. För detta ändamål har landet vidtagit signifikanta åtgärder i ett försök att stävja några av dess allvarligaste hot. Trinidad och Tobago har stärkt sin kustbevakning med fem nya patrullbåtar som gavs till landet av USA för att hindra import av narkotika och vapen.

Fakta Trinidad och Tobago

Huvudstad
Port of Spain
Språk
Engelska (officiell), karibisk hindustani (en dialekt av hindi), franska, spanska, kinesiska
Religion
Katoliker 26 %, hinduer 22,5 %, angelikaner 7,8 %, baptister 7,2 %, pentecostal 6,8 %, muslimer 5,8 %, sjundedagsadventister 4 %, andra kristna 5,8 %, andra 10,8 %, ospecificerad 1,4 %, ingen 1,9 % (2000)
Befolkningsantal
1 346 350 (2011)
Area
5 131 kvadratkilometer
Valuta
Trinidad och tobago-dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
27 334 PPP$
Nationaldag
31 augusti

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas ungefär 4-6 veckor före avresa till Trinidad och Tobago.

Resenärer bör ha vaccin mot influensa, polio, gula febern, vattkoppor (eller varicella), hepatit A, tyfus, MMR och DPT. Dessutom kan vaccinationer mot tuberkulos och hepatit B och rabies vara nödvändiga beroende på planerade aktiviteter.

Denguefeber kan förekomma i Trinidad och Tobago under hela året. Kolera kan också orsaka lokaliserade medicinska problem och leda till ökat tryck på begränsade sjukvårdstjänster.

Det är inte rekommenderat att dricka kranvatten i landet och lämpligt buteljerat vatten finns tillgängligt. Is bör undvikas i drinkar eftersom kranvatten ofta används. Färskvatten och grönsaker bör skalas eller tillagas och omsorg bör tas om mat intas utanför stora restauranger och hotell. Att köpa mat från gatuförsäljare bör undvikas då hygienstandarden ofta är bristfällig.

Det är rekommenderat att ha med tillräckligt mycket mediciner som du kan behöva under din resa. Behåll dem i sina originalförpackningar och transportera alltid dem i handbagaget. Överväg att bära en kopia av recept och ett brev från en doktor som förklarar att mängden medicin är lämplig för ditt personliga medicinska bruk. Om medicinerna är vätskor var vänlig följ säkerhetsföreskrifter.

Även om det är rekommenderat att skaffa omfattande resehälsoförsäkringsskydd innan resan är det osannolikt att din försäkring täcker medicinska kostnader vid de flesta vårdinrättningar. Många läkare och sjukhus kan förvänta sig betalning i kontanter, oavsett försäkringsskydd. Livshotande medicinska problem kan kräva luftevakuering till ett land med moderna vårdinrättningar då medicinsk vård i Trinidad och Tobago kan vara begränsad.

Pass

I allmänhet är ett pass som är giltigt i minst sex månader efter inresedatum. 

Visum

Medborgare från EU (inklusive svenskar), Kanada eller USA behöver inte visum för vistelser upp till 90 dagar.

Om du inte söker inträde till Trinidad och Tobago som turist eller besökare behöver du ha antingen ett arbetstillstånd, studietillstånd, tillstånd för missionerande verksamhet eller ett tillstånd från ministerium.

Eftersom visuminformation är föremål för ändringar rekommenderar vi att kontrollera uppdateringar vid ambassaden eller konsulatet för Trinidad och Tobago i ditt hemland och ansöka för relevant visum långt i förväg. Det tar ungefär 5-7 arbetsdagar att få ett visum.

I allmänhet måste alla utländska medborgare inneha en giltig returbiljett till deras ursprungsland och tillgängliga ekonomiska resurser för sitt uppehåll i landet. Dessutom måste du också fylla ut ett inrese/utresekort och tillgodose en lokal adress i Trinidad och Tobago för din vistelse.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp
USA

  No feed items found.

Washington DC

  No feed items found.

USA

USA

Huvudstad Washington D.C.

Översikt

I allmänhet är USA en säker miljö för utländska resenärer och investeringar. Infrastrukturen för brottsbekämpning och nationell säkerhet är välutvecklad och landet lägger stora resurser på underrättelseinhämtning för att motverka potentiella nya hot mot den nationella säkerheten. De huvudsakliga riskerna för utländska medborgare är småbrottslighet, framförallt i storstäderna, och klimatrelaterade risker såsom stormar, kraftiga snöoväder och andra former av extremt väder som kan påverka resmöjligheter och driften av affärsverksamhet.

Fakta USA

Huvudstad
Washington
Språk
Engelska 82,1 %, spanska 10,7 %, andra indoeuropeiska språk 3,8 %, asiatiska och stillahavsspråk 2,7%, andra 0,7 %. På Hawai är hawaiiska officiellt språk. (2000)
Religion
Protestanter 51 %, romersk-katoliker 24 %, mormoner 1,7 %, andra kristna 1,6 %, judar 1,7 %, muslimer 0,6 %, andra/ospecificerat/ingen 18,6% (2007)
Befolkningsantal
312 247 116
Demokrati och statsskick
Konstitutionell federal republik
Area
9 831 510 Km2
Valuta
Dollar
Bruttonationalinkomst per invånare
65 298 PPP$
Nationaldag
4 Juli

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att kontakta en resehälsospecialist eller allmänläkare minst 4-8 veckor innan avresa. De rekommenderas att se till att vaccinationer mot stelkramp-difteri, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) är uppdaterade. Vaccinationer mot Hepatit A och B samt tyfus rekommenderas också.

Resenärer som anländer till USA från ett område där gula febern är känt förekommande kan behöva uppvisa intyg på vaccination mot gula febern.

En sträng av svininfluensa A (H1N1) har identifierats nära mexikanska gränsen. 

Svininfluensan är en vanlig sjukdom bland grisar som orsakas av typ A influensa virus. Utbrott av sjukdomen sker varje år, men är starkast under höst och vinter. Dödsfallen bland grisar är dock låg. 

Infektionsrisken för människor är låg och de flesta fall är isolerade. De flesta fall involverar människor som kommit i nära kontakt med grisar, antingen genom grisfarmar eller zoon. Svininfluensan kan inte spridas genom mat. 

Symtom liknar de av vanlig influensa: hög feber, hosta, ömma muskler, halsont, kräkningar och diarré. Om du upplever symtom bör du kontakta en läkare så snart som möjligt. 

USA har utmärkta vårdinrättningar men behandlingar kan vara väldigt dyra. Medicinsk vård kan sökas på en rad universitets- och offentliga sjukhus. Vissa vinstdrivande akutvårdscentraler kan vara exceptionellt dyra.

Endast akut behandling erbjuds utan förskottsbetalning eller försäkringsbevis. Om man inte kan uppvisa intyg på försäkring eller betala en deposition kan det leda till nekande av behandling. Vid behov av medicinsk behandling är det viktigt att behålla alla kvitton för att senare kunna göra en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag. Det är viktigt att teckna en omfattande rese-och sjukförsäkring före resan för att undvika stora kostnader i händelse av sjukdom eller skada.

Apotek finns allmänt tillgängliga och har ett bra läkemedelsutbud. Resenärer bör dock vara medvetna om att vissa läkemedel som eventuellt finns tillgängliga i hemlandet (t.ex. sömntabletter eller antidepressiv medicin) kan vara receptbelagda i USA. Vid behov av regelbunden medicinering rekommenderas resenärer ta med tillräcklig mängd läkemedel för hela vistelsen i USA. Resenärer rekommenderas även att ha med sig ett undertecknat intyg från sin läkare som anger medicinskt tillstånd, föreskriven behandling samt läkemedelsnamn.

Pass

För många resenärer, inklusive svenska medborgare, krävs ett pass som är giltigt under vistelsens längd. En lista över dessa länder hittas här

För alla andra resenärer krävs ett pass med en giltighetstid på minst sex månader från utresedatum ur USA krävs för inresa i landet.

Visum

Visumkraven för resor till USA ändras ofta och därför rekommenderas resenärer att konsultera sin lokala ambassad/diplomatiska konsulat för aktuell information.

Svenska, och de flesta europeiska, kanadensiska och australiska medborgare kan vistas i USA upp till 90 dagar i enlighet med Visa Waiver Program (VWP). Detta gäller för samtliga resenärer som besöker USA för vanliga turist- eller affärsresor eller för genomresa till ett annat land.

Medborgare från länder som omfattas av VWP måste registrera sig för ESTA (Electronic System for Travel Authorization) genom systemets hemsida. Bestämmelserna kring vilka medborgare som kan besöka USA genom VWP är komplexa och resenärer rekommenderas att konsultera närmaste ambassad/diplomatiska konsulat för information om specifika inresekrav.

Resenärer som avser att stanna i landet i mer än 90 dagar, är noterad i brottsregister, tidigare har nekats inträde till eller överskridit tidsgränsen för en vistelse i USA, bär på en smittsam sjukdom eller planerar vistelse i andra syften än de ovan nämnda behöver visum för inresa i USA. Det är inte möjligt att ansöka om förlängd vistelse utöver 90 dagar efter inresa i USA. Resenärer som hoppas på att få en förlängning måste lämna USA och därefter ansöka om visum.

Resenärer som reser igenom USA på väg till ett annat land men som inte är berättigade till VWP måste ansöka om visum innan avresa. Alla som reser till USA på visum måste få sina fingeravtryck avlästa, vanligtvis innan avresa från hemlandet.

Väntetider för visum varierar avsevärt och i majoriteten av fall krävs en intervju hos närmaste amerikanska diplomatiska konsulat/ambassad.

Registreringssystemet för in- och utresor i USA kräver att de flesta utländska medborgare ska registrera sig hos amerikanska myndigheter efter inträde i landet.

För alternativa informationskällor gällande planerad resa till eller möjliga problem under vistelse i USA är det rekommenderat att kontakta Department of Homeland Security (DHS).

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Google Maps

Saker att göra i Belize

Dela oss på media

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email
Dela på whatsapp