Sök jobb i Albanien

Allmänt om Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Albanien gör långsamt politiska, ekonomiska och sociala framsteg i syfte att försöka att uppfylla EU:s kriterier för medlemskap. Landet genomför fortsatta operationer mot grov organiserad brottslighet och regeringen har vidtagit åtgärder för att bekämpa korruption och penningtvätt, om än med begränsad framgång. Albaniens fortsatta Nato-stöd och pro-amerikanska hållning har lett till att relationen med USA förbättrats. Albanien anslöt sig till Nato i april 2009. Det är osannolikt att relationerna med andra Balkanländer skulle försämras, även om Kosovofrågan kan väcka återkommande politisk fientlighet.

(Källa – ERV)

Fakta Albanien

Albanien & Tirana - Europa
Albanien & Tirana - Europa

Huvudstad: Tirana (343.000)
Språk
Albanska och olika grekiska, romani och slaviska dialekter
Befolkningsantal
3 011 405 (juli 2013)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk demokrati
Area
28 748 kvadratkilometer
Valuta
Lek
Bruttonationalinkomst per invånare
14 648 PPP$
Nationaldag
28 november (frigörelse från det osmanska riket år 1912) och 29 november (besegrandet av utländska trupper år 1944)

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller specialist på resehälsa 4-5 veckor innan avresa för att få aktuell information om rekommenderade vaccinationer. Vaccination mot influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund, hepatit A och B samt difteri/kikhosta/stelkramp (DPT) rekommenderas. Resenärer rekommenderas även att överväga vaccination mot tyfus.

Gula febern utgör ingen sjukdomsrisk i Albanien, men den albanska regeringen kräver dock att resenärer som anländer från länder där gula febern är närvarande uppvisar vaccinationsintyg för gula febern.

I februari 2006 rapporterades fall av fågelinfluensan (H5N1) hos fjäderfä i sydvästra Albanien och i en by nära Tirana. Inga fall har hittills rapporterats bland människor, men resenärer uppmanas att undvika exponering för levande fjäderfä och se till alla fågel- och äggrätter är genomlagade.

Kranvatten liksom is, vilket ofta serveras i läsk och alkoholhaltiga drycker, bör undvikas. Resenärer rekommenderas att istället dricka flaskvatten, som går att köpa i nästan alla butiker eller restauranger. Det rekommenderas också att vara försiktig med konsumtion av färskvaror, såsom frukt och grönsaker, och skala eller koka dessa innan förtäring. Det är inte rekommenderat att äta mat från gatustånd.

Sjukvården i Albanien är relativt outvecklad och befinner sig på en elementär nivå och många vanliga mediciner kan vara svåra att få tag på. Medicinsk behandling förväntas betalas kontant, oavsett sjukförsäkring. Resurserna för luftevakuering för medicinska ändamål är begränsade i Albanien.

(Källa – ERV)

Pass

Resenärer till Albanien måste resa på ett pass eller annan dokument som är giltigt i minst tre månader efter inresedatum.

Personer med albanska föräldrar anses av regeringen vara albansk medborgare och lyder därför under albanska lagar gällande medborgare. Albanien har allmän värnplikt och manliga medborgare måste göra militärtjänstgöring under en viss obligatorisk tid. Resenärer med frågor om dubbelt medborgarskap rekommenderas att söka konsulär rådgivning.

Resenärer till Albanien som vill stanna i landet längre än 90 dagar måste ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd, gällande för staden där de vistas.

Resenärer som lämnar Albanien är skyldiga att betala en avgift på 1 euro.

(Källa – ERV)

Visum

Det behövs inget visum för inresa i Albanien för resenärer från EU, Nya Zeeland, USA, Kanada och Australien. Resenärer till Albanien har rätt att stanna i landet i upp till 90 dagar mot en avgift på 1 euro.

Resenärer från andra länder än de som angetts ovan rekommenderas att kontakta sin lokala albanska ambassad för visuminformation.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Albanien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön