Sök jobb i Azerbajdzjan

Allmänt om Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

De största säkerhetsriskerna i Azerbajdzjan är systematisk korruption, Nagorno-Karabach konflikten med grannlandet Armenien, och regimstabilitet. Azerbajdzjan  rankas konsekvent dåligt i världsindex på de mest korrupt länderna. Den styrande Alijevklanen, som leddes av president Heydar och nu hans son Ilham, behåller sina rikedomar dolda inom det internationella finansiella systemet. Nagorno-Karabach konflikten, ett krig med Armenien som varade 1991-1994, förblir olöst och dess fredsprocess är i dödläge. Båda sidor är engagerade i en pågående kapprustning, med gränsöverskridande våld, till mestadels från prickskyttar. Detta dödar cirka 30 soldater varje år. 

(Källa – ERV)

Fakta Azerbajdzjan

Huvudstad: Baku ( 2,150,800)
Övriga större städer: Ganja, Sumqayit, Lankaran, Nakhchivan City, Zaqatala, Shaki
Etniska grupper
Aseri 91,6 %, Lezgian 2 %, ryssar 1,3 %, armener 1,3 %, Talysh 1,3 % andra 2,9 % (2009)
Språk
Azerbajdzjanska (aseri) (officiell) 92,5 %, ryska 1,4 %, armenska 1,4 %, andra 4,7 % (2009)
Religion
Muslimer 96,9 %, kristna 3 %, andra < 1 %, andra/ingen/ospecificerad < 1 % (2010)
Befolkningsantal
9 780 780 (juli, 2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
86 600 kvadratkilometer
Valuta
Azerbajdzjansk manat
Bruttonationalinkomst per invånare
15 041 PPP$
Nationaldag
28 maj

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Vi rekommenderar att du besöker en läkare eller resehälsospecialist för att få den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer 4-6 veckor innan avresa till Azerbajdzjan. Resenärer bör ha följande vaccinationer: mässling/påssjuka/röda hund (MMR), difteri, hepatit A och B, stelkramp och tuberkulos. De som ska resa till landsbygden, och de i riskgrupper, bör även överväga vaccination mot rabies och tyfus.

Det finns en låg risk för malaria runt den södra gränsen av Azerbajdzjan mellan maj och oktober. Resenärer kan vilja skydda sig mot myggbett och överväga anti-malariatabletter.

Det är klokt att undvika kranvatten om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt decinficerats. Du bör även undvika isbitar och grönsaker eller frukt som tvättats under kranvatten, om de inte också skalats eller kokats. Var medveten om att märkesdrycker såsom Coca Cola ibland bryggs lokalt och har smittat resenärer med vattenburna sjukdomar. Detta gäller även öl. Det rekommenderas därför att du endast köper dessa produkter på stormarknader.

Resenärer bör även vara medvetna om utbrott av fågelinfluensan (Avian flu) i Azerbajdzjan i 2006, vilket resulterade i en liten mängd dödsfall. Som en försiktighetsåtgärd bör du undvika marknader och gårdar som säljer fjäderfä och andra platser där nära kontakt med fåglar kan förekomma.

De flesta sjukhus i Azerbajdzjan ägs av staten och har omodern utrustning kvar från sovjettiden. Det finns dock ett växande antal privata sjukhus och kliniker tillgängliga för utländska resenärer. Det rekommenderas att du tecknar en heltäckande rese- och sjukförsäkring före avresan.

Utanför Baku är vårdinrättningar ofta inte hygieniska. De flesta sjukhus kräver kontant betalning, oavsett om du har sjukförsäkring. Ditt försäkringsbolag bör dock ersätta dig för denna kostnad. Tänk på att betalning ofta krävs i kontanter. Allvarliga medicinska problem kräver evakuering till ett land med mer omfattande medicinsk utrustning och personal.

Du bör inte köpa läkemedel i landet, då läkemedelsindustrin i stort sett är oreglerad. Läkemedel bör därför köpas innan avresa eller beställas via internet för leverans.

(Källa – ERV)

Pass

Pass krävs för inresa i Azerbajdzjan och måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum. 

(Källa – ERV)

Visum

Visum krävs för de flesta resenärer och är tillgängliga från närmaste azerbajdzjanska ambassad eller konsulat.
Om du anländer med flyg till Baku kan du få ett transit- eller inresevisum giltigt för en inresa (på upp till 30 dagar) vid ankomsten.

Visum är inte tillgängliga vid landsgränserna mellan Georgien och Rysslan. Det azerbajdzjanska utrikesministeriet tar £63 (AZN111) för ett visum för en inresa. Två passfoton krävs för att få ett visum och du behöver en inbjudan (Letter of Invitation). 90-dagarsvisum giltigt för flera inresor och ett-åriga visum giltiga för flera inrersor är endast tillgängliga via en azerbajdzjansk ambassad eller genom utrikesministeriet. Resenärer som avser att resa i regionen rekommenderas i allmänhet att skaffa ett ettårigt visum för flera inresor.

Utländska medborgare som vistas i Azerbajdzjan under 30 dagar måste bära ett officielt ID-kort. Detta kan erhållas från den lokala polisstationen. Du kan enkelt besöka passavdelningen på stationen och be om en ansökningsblankett. Polisen för inrikesministeriet utför ibland slumpmässiga stickprovskontroller av utländska medborgare och har fängslat de som inte medfört giltigt ID-kort.

Resenärer som kommer resa med färjetrafiken i Kaspiska havet för att nå Turkmenistan eller Kazaktstan bör notera att de behövet ett giltigt visum för dessa länder innan de reser till Azerbajdzjan. Det finns ingen turkmenisk ambassad i Baku och du bör därför införskaffa visum innan du anländer.

Du bör lämna landet innan ditt visum går ut. Du kan ansöka om förlängning på utrikesdepartementet i Baku:
Utrikesministeriet
4, S. Qurbanov Str.,
Baku AZ 1009,
Azerbaijan
Tel: +994-12-596-90-00
Fax: +994-2-498-84-80
E-post: secretariat@mfa.gov.az

Lokala tullmyndigheter kan genomdriva strikta regler när det gäller export av produkter såsom antikviteter, religiösa material, mattor, konstverk och kaviar. Dessutom kan internationella regler gällande kaviar innebära att trots att den azerbajdzjanska tullen låter dig lämna landet kanske inte myndigheterna i ditt hemland låter dig föra in varan. Om du planerar att resa hem med kaviar bör du kontrollera ditt hemlands bestämmelser på området.

(Källa – ERV)

Funderar du på att jobba i Azerbajdzjan?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön