Sök jobb i Belgien

Allmänt om Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Terrorism är ett fortlöpande orosmoment i Belgien, speciellt efter attackerna i Bryssel i mars 2016. Hotet är mångfacetterat och inkluderar både externa risker, intern rekrytering och möjligheteten att landet används som en bas för terroristaktiviteter utomlands. De belgiska säkerhetsmyndigheterna har fortsatt hög beredskap och terrorhotet har klassats som ´mycket allvarligt´. Belgien har upplevt flera allvarliga incidenter under senare år, inklusive skjutningen mot judiskt museum i Bryssel i maj 2014 och bombningen av Zaventem flygplats och metron i mars 2016. Ytterligare terrordåd, inklusive bombningar och skottlossningar är troliga, då myndigheterna brottas med att kontrollera hotet.

Belgien befinner sig i förgrunden av den europeiska och globala utvecklingen och spelar en nyckelroll i EU och Nato. Det är en stabil demokrati, med få risker som hotar resenärer.

(Källa – ERV)

Fakta Belgien

Huvudstad: Bryssel (1 080 790)
Övriga större städer: Antwerpen (461 496), Gent (233 120) Charleroi (201 300) och Liege (187 086)
Etniska grupper
Flamländare 58%, vallonier 31%, övriga 11%
Språk
Flamländska (nederländska), franska och tyska
Religion
Katoliker 75%, övriga 25%
Befolkningsantal
11 323 973 (juli, 2015)
Demokrati och statsskick
Federal konstitutionell monarki
Area
30 528 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
56 349 PPP$
Nationaldag
21 juli

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga specifika vaccinationer för resor till Belgien. Alla resenärer bör dock se över sina grundläggande vaccinationer och säkerhetsställa att de är aktuella. Detta inkluderar MMR (mässlingen, påssjuka, röda hund) och stelkramp-difteri. Resenärer som besöker landet mellan november och mars kan även överväga influensavaccinering. Vaccinet ska i sådana fall tas minst två veckor innan avresa.

Kranvatten är generellt sett säkert att dricka, men många resenärer upplever att vattnet har en dålig smak.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Belgien, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Sjukvårdsstandarden i Belgien är hög. På grund av att landets storlek är det ovanligt att det är mer än ett par kilometer till närmsta sjukhus. Grundläggande vård är gratis eller kostnadsreducerad för EU-medborgare, men patienter kan bli ombedda att visa upp ett europeiskt sjukförsäkringskort. Räddningstjänst garanteras även för icke-EU-medborgare. Det är dock viktigt att se över vad ens sjukförsäkring täcker innan man lämnar sjukhuset.

Sjukhus och andra vårdinrättningar i Flandern har oftast engelsktalande läkare, men i Vallonien är detta mer oberäkneligt.

De flesta läkemedel som finns i andra västländer kan hittas i Belgien. Priserna på läkemedel kan sägas befinna i mitten av ett tänkt prisspann jämfört med andra västländer.

(Källa – ERV)

Pass

Medborgare i länder som är fullvärdiga Schengenmedlemmar behöver inte pass för inresa i Belgien, detta gäller även svenskar. Resenärer behöver dock kunna uppvisa giltig identifikation såsom körkort.

För medborgare från övriga länder krävs pass som är giltigt i minst tre månader för inresa i landet.

(Källa – ERV)

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum. Kanadensare, amerikaner, australiensare och medborgare från länder som har en giltig visumöverenskommelse med Belgien och EU behöver inte visum för vistelser på upp till tre månader inom en sexmånadersperiod.

Ansökan om visum ska göras hos den belgiska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland. Om det inte finns någon ambassad eller konsulat, bör du vända dig till annan ansvarig inom landet.

För icke-EU-medborgare måste arbetsgivaren ansöka om arbetsvisum till Belgien. Visum kan ges för ett år, eller för obegränsad tid, och tillåter antingen arbete hos enbart en arbetsgivare (den som ansökte om visumet i första hand) eller för flera arbetsgivare.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Belgien, besök European Commission Visa Policy website.

(Källa – ERV)

Funderar du på att jobba i Belgien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön