Sök jobb i Bosnien & Hercegovina

Allmänt om Bosnien & Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Även då den övergripande situationen i landet håller på att förbättras, om än oerhört långsamt, sporrar bristen på politiska framsteg ofta protester och skapar perioder av politiskt dödläge som påverkar Bosnien-Hercegovinas utveckling. Våldsamma protester har skett i flera städer, så som Tuzla och Sarajevo i februari 2014. Den komplexa politiska strukturen som har utvecklats till följd av pågående internationella insatser skapar ofta sociopolitiska svårigheter, då regionala ledare är angelägna att få större självständighet.

(Källa – ERV)

Fakta Bosnien & Hercegovina

Huvudstad: Sarajevo (400,000) och Mostar, huvudstad i Hercegovina, (128,448).
Övriga större städer: Banja Luka, (195,000), Bijeljina, (100,000), Tuzla, (174,558), Zenica (127,334) och Doboj (60,000)
Etniska grupper
Bosnier 48,4 %, Serber 32,7 %, Kroater 14,6 %, Andra 4,3 % (2013)
Språk
Bosniska, kroatiska, serbiska
Religion
Muslimer 40%, ortodoxa 31%, romersk-katolska 15%, andra 14%
Befolkningsantal
3 820 000
Area
51 129 Km2
Valuta
Marka
Bruttonationalinkomst per invånare
16 289 PPP$
Nationaldag
1 mars

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Innan du besöker Bosnien och Hercegovina kan du behöva följande vaccinationer: mässling/påssjuka/röda hund (MMR), stelkramp/difteri (DPT), hepatit A och B och tyfus.

Vaccinationer mot rabies bör övervägas av dem som kommer vistas i landet längre än en månad eller kommer att ha direktkontakt med djur. Det finns många herrelösa hundar och rävar med rabies, undvik dessa djur där det är möjligt.

Resenärer bör vara medvetna om de risker som förknippas med undermålig vattenkvalitet i delar av landet, särskilt landsbygdsområden i Posavina och de östra delarna av landet. Förutom kranvatten så bör försiktighet brukas gällande is i drycker samt frukt och grönsaker som kan ha sköljts i kranvatten. I många städer i dessa regioner finns särskilda platser där rent vatten tillhandahålls, ofta nära sjukhus. Kranvatten är i regel av god kvalité i Sarajevo och andra storstäder.

Fisk och kött som inte tillagats ordentligt bör undvikas. Man bör också säkerställa att alla rätter är genomkokta, och livsmedel såsom opastöriserad mjölk bör undvikas. Alla livsmedel som säljs på gatan bör undvikas.

Du rekommenderas att ta med dig läkemedel mot diarré.

Vårdinrättningar i landet utanför Sarajevo och andra större städer lider ofta av kvalitetsbrister. Även i huvudstaden kan brister inom vissa områden och specialiserad diagnos och behandling kan vara svårtillgänglig.

Om du lider av en medicinsk åkomma bör du se till att ta med tillräcklig behandling för hela vistelsen, då vissa läkemedel kan vara otillgängliga.

Du kommer troligtvis att behöva betala för behandling och vård före behandlingen sker. I händelse av en allvarlig olycka kan medicinsk evakuering till ett annat land vara nödvändigt. Du bör därför ha rese- och sjukförsäkring som täcker sådana eventualiteter.

Du bör alltid ha dokumentation som anger din blodgrupp och sjukdomshistoria, om detta kan påverka din behandling i en nödsituation.

(Källa – ERV)

Pass

Pass eller id-kort krävs av alla nationaliteter för att resa in i Bosnien-Hercegovina. Pass krävs inte av innehavare av nationella id-kort som utfärdas till medborgare i EU-länder, EES, Schweiz, Andorra, San Marino, Monaco och Vatikanstaten.

Resenärer måste även registrera sig hos den lokala polisen inom 48 timmar efter ankomsten. Om du bor på ett hotell kommer de att kunna ordna detta åt dig. Om du inte registrerar dig kan du få betala böter vid avresa. Besökare måste resa på ett pass som är giltigt i 90 dagar efter beräknat inresedatum.

(Källa – ERV)

Visum

Visum krävs inte för EU-medborgare, amerikanska, kanadensiska eller australienska medborgare. Medborgare som har ett schengenvisum giltigt för flera inresor eller med ett uppehållstillstånd i schengen får ett sju-dagars visum. Medborgare som vill stanna längre än sju dagar och som behöver visum bör kontakta sin lokala ambassad eller konsulat.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Bosnien & Hercegovina?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön