Sök jobb i Bulgarien

Allmänt om Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Bulgarien har goda förbindelser med alla sina grannländer och med andra större stater, och är medlem i Nato och EU, även om relationerna med EU fortfarande är ansträngda på grund av Bulgariens brist på framsteg i kampen mot organiserad brottslighet och korruption. Internationella och inhemska kriminella organisationer är inblandade i utpressning, prostitution, narkotika- och människohandel, och fortsätter att vara verksamma trots regeringens ansträngningar. Legitima och illegitima företag kan vara sammanlänkade vilket gör det svårt att bedöma lagligheten av och insynen i affärsverksamheter. Denna interaktion grumlar också linjen mellan acceptabla och oacceptabla affärsmetoder.

(Källa – ERV)

Fakta Bulgarien

Huvudstad: Sofia (1 270 043)
Etniska grupper
Bulgarer 83,9 %, turkar 9,4 %, romer 4,7 %, andra/ingen/ospecificerad (inkluderar makedonier, armenier, krimtatarer och tjerkesser) 2 % (2001)
Språk
Bulgariska (officiell) 84,5 %, turkiska 9,6 %, romani 4,1 %, andra/ingen/ospecificerad 1,8 % (2001)
Religion
Bulgarisk-ortodoxa 82,6 %, muslimer 12,2 %, andra kristna 1,2 %, andra/ingen/ospecificerad 4 % (2001)
Befolkningsantal
7 364 570 (2011)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk demokrati
Area
110,994 kvadratkilometer
Valuta
Lev
Bruttonationalinkomst per invånare
25 312 PPP$
Nationaldag
3 mars

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen när det gäller rekommenderade vacciner ca 4-6 veckor innan du reser till Bulgarien. Resenärer bör ha följande vacciner uppdaterade: influensa, vattkoppor, polio, MPR (mässling/påssjuka/röda hund), och DPT (stelkramp/difteri). Hepatit A och B och tyfoidvacciner rekommenderas också.

Fästingburna infektioner/sjukdomar är en risk i Bulgarien. Det är lämpligt att använda insektsmedel och långbyxor om du planerar att vistas på landsbygden.

Kranvattnet är drickbart i större städer, men inte tillrådligt att dricka på landsbygden. Om du är osäker, köp buteljerat vatten. Det är också lämpligt att ta med sig medicin mot diarré. Undvik undertillagade eller råa köttprodukter, opastöriserad mjölk och mjölkprodukter, och livsmedel från gatuförsäljare.

Vårdinrättningar och utrustning i Bulgarien varierar från sterila och moderna till gamla och föråldrade. Läkare är i allmänhet välutbildade. EU-medborgare omfattas för sjukvård, så länge som de har med sig ett Eurocard eller europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) från sina nationella hälso- och sjukvårdstjänster. Läkare och sjukhus förväntar sig ofta omedelbar kontant betalning för hälso- och sjukvårdstjänster om du inte omfattas av sjukvårdssystemet inom ett EU-land.

Grundläggande medicinska förnödenheter och icke- och receptbelagda läkemedel är allmänt tillgängliga, men högspecialiserad behandling kanske inte är tillgänglig. Kvalitetskontroll av läkemedel är i allmänhet i överensstämmelse med EU-standard. De flesta apotek är väl försörjda, även om inte alla nordamerikanska och västeuropeiska läkemedel kan erhållas i Bulgarien.

(Källa – ERV)

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum i Bulgarien.

(Källa – ERV)

Visum

Medborgare i följande länder kan vistas i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum: Alla EU-länder, Andorra, Argentina, Australien, Brasilien, Brunei, Kanada, Chile, Costa Rica, Kroatien, El Salvador, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Israel, Japan, Liechtenstein, Macao, Sydkorea, Malaysia, Mexiko, Monaco, Nya Zeeland, Nicaragua, Norge, Panama, Paraguay, Puerto Rico, San Marino, Singapore, Schweiz, Uruguay, USA och Venezuela. Resenärer från andra länder bör rådgöra med den bulgariska ambassaden i sitt hemland för att fastställa viseringskrav.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Bulgarien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Bulgarien

1 Videoklipp
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön