Sök jobb i Cypern

Allmänt om Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Cypern är ett vanligtvis säkert land med en av de lägsta brottslighetsnivåerna i EU. Landet är fortfarande delat efter slutet på inbördeskriget 1974; Grekcyprioter lever i södra delarna och turkcyprioter i norr.

Civila oroligheter på ön är begränsade till sporadiska fredliga demonstrationer, som ofta sker utanför ambassader. Det cypriotiska samhället är ofta reaktivt för global politik och befolkningen är politiskt känslig för inhemska, regionala och internationella händelser.

(Källa – ERV)

Fakta Cypern

Huvudstad: Nicosia (307 000)
Etniska grupper
Greker 77 %, turkar 18 %, andra/ospecificerad/ingen 5 % (2001)
Språk
Grekiska (officiell), turkiska (officiell), engelska
Religion
Grekisk-ortodoxa 78 %, muslimer 18 %, andra/ospecificerad/ingen 5 %
Befolkningsantal
838 897 (2011)
Area
9 251 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
41 254 PPP$
Nationaldag
1 oktober

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det föroligger inga allvarliga hälsorisker under resor till Cypern. I allmänhet bör resenärer se till att vaccinationer för stelkramp, polio och hepatit A är uppdaterade.

En incident av fågelinfluensa av typ H5N1 rapporterades 2006 i den norra delen av Cypern, men inga ytterligare fall har inträffat och sjukdomen är ett försumbart hot för resenärer.

Du bör vara medveten om att det råder viss brist på vatten på Cypern och tillgången på vatten skars ner med 30 procent i mars 2008. Dock påverkas vanligtvis inte hotell.

Vårdinrättningar i Cypern håller god standard både i offentliga sjukhus och privata kliniker. Den privata sektorn erbjuder i regel bättre kvalitet. En privat vård- och reseförsäkringsplan är nödvändig för att använda privata sjukhus.

Det är rekommenderat att erhålla ett Europeiskt Hälsoförsäkringskort (EHIC) innan avresa till Cypern. Detta ger rätt till samma kostnadsfria akuta sjukvård i nationella sjukhus som för cypriotiska medborgare under en kort period. Dock är detta inte ett alternativ till hälso- och reseförsäkring vilket rekommenderas för att erhålla heltäckande vårdtjänster och hemresa vid behov. Ett formulär av typ E111 har inte längre giltighet förutom i den norra delen av ön.

(Källa – ERV)

Pass

Pass krävs för resenärer från alla länder förutom EU-medborgare, som kan resa in i landet med ett giltigt nationellt identitetskort. Pass måste vara giltiga under hela vistelsen. 

(Källa – ERV)

Visum

Visum krävs inte av medborgare från EU, Australien, Kanada och USA. Notera dock att australiensare, kanadensare och amerikaner kommer krävas på bevis på returbiljett.

Uppehållstillstånd kan erhållas från Civil Registration and Migration Department för områden som är under den cypriotiska regeringens kontroll om resenärer planerar att stanna mer än 90 dagar. Uppehållstillstånd för norra Cypern erkänns inte av regeringsanställda och gäller inte för södra Cypern utan separat tillstånd. Detta upprätthålls strikt.

Enligt EU-regler som implementerades i juni 2007 ska resenärer från länder som inte är medlem i EU som reser till EU-länder och bär över 10,000 Euro i kontanter eller resecheckar göra en deklaration innan inresa. Annars kan böter utfärdas. Denna regel gäller inte för resenärer som reser till Cypern från EU-länder eller för de som endast mellanlandar i Cypern mellan icke-EU länder. 

Cypern förväntas bli ett signaturland till Schengenavtalet år 2016 vilket kommer avsluta gränskontroller i hamnar och flygplatser mellan andra europeiska länder.

(Källa – ERV)

För ytterligare information se: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/  

Funderar du på att jobba i Cypern?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön