Sök jobb i Grekland

Allmänt om Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Den pågående ekonomiska krisen och politiska svårigheter har lett till att regeringen sedan 2009 är under ökat tryck från protestgrupper, vänsterorganisationer och fackföreningar. Detta har bl.a. resulterat i tidiga val som kom att kallas ”oktober 2009” samt flera maktskiften och politisk instabilitet under kort tid. I slutet av 2011 avgick premiärminister George Papandreou som en följd av den finansiella krisen och teknokraten Lucas Papademos blev vald till premiärminister. Efter en svår valperiod med fokus på politiska allianser och den ekonomiska krisen bildade premiärminister Antonis Samaras i juni 2012 en koalitionsregering bestående av Nya demokratiska partiet och PASOK. I början av 2015 kom vänsterpartiet Syriza till makten.

(Källa – ERV)

Fakta Grekland

Huvudstad: Aten
Övriga större städer: Thessaloniki och Heraklion
Etniska grupper
Greker 93%, andra 7% (2001)
Språk
Grekiska 99 %, andra 1 %
Religion
Grekisk-ortodoxa 98 %, muslimer 1,3 %, andra/ingen 0,7 %
Befolkningsantal
10,775,643 (2015)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk republik
Area
131 957 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
32 506 PPP$
Nationaldag
25 mars

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller specialist på resehälsa 4-5 veckor före avresa för att få aktuell information gällande vaccinationer inför resa till Grekland. Resenärer rekommenderas att se till att vaccinationer mot influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR), hepatit A och B samt stelkramp-difteri är uppdaterade.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Grekland, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Vårdinrättningar anses i allmänhet vara av godkänd kvalitet och vissa håller dessutom hög standard, vilket särskilt gäller privata kliniker och sjukhus i Aten och Thessaloniki. Vissa privata sjukhus är i nivå med västerländsk standard och har personal utbildad i USA eller Storbritannien.

Offentliga vårdklinker, framförallt på öarna, kan sakna resurser samt ge otillräcklig vård och det kan vara svårt att kommunicera på engelska. Många patienter flyttas från de grekiska provinserna och öarna till sjukhus i Aten för bättre behandling. Kostnaden för en sådan förflyttning, liksom alla kostnader för privat vård, begärs direkt från patienten.

(Källa – ERV)

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare kan resa till Grekland med giltigt nationellt ID-kort. Övriga utländska medborgare behöver pass för inresa i Grekland. För EU-medborgare finns inga krav på ID-kortets/passets giltighetstid efter utresedatum ur Grekland. Eftersom passkraven skiljer sig åt för olika nationaliteter rekommenderas resenärer att för ytterligare information angående inresa i Grekland kontakta relevanta myndigheter.

(Källa – ERV)

Visum

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare kan stanna i Grekland på obestämd tid utan visum. Medborgare från USA, Australien och Kanada får stanna i landet i upp till 90 dagar utan visum. Vistelser längre än 90 dagar kräver ytterligare beviljande och medborgare från Nordamerika och Australien kan ansöka om detta hos grekiska konsulatet i respektive länder. Resenärer från andra länder rekommenderas att kontakta närmaste grekiska ambassad/diplomatiska konsultat för visumbeviljade.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Grekland på European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Grekland?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön