Sök jobb i Grönland

Allmänt om Grönland

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika men utgör politiskt en del av Kungariket Danmark, även om grönlänningarna har långtgående självstyre. Beroendet av Danmark har minskat på senare år men danska finansiella bidrag utgör alltjämt ett väsentligt tillskott till den lokala ekonomin. Räkfiske är den viktigaste näringen.

Grönland är ett autonomt land inom konungariket Danmark. Landet är en del av Nordamerika och ligger närmare denna kontinent än Europa, men politiskt, kommersielt och kulturellt är det närmare Europa, särskilt Danmark. År 1979 beviljades Grönland hjemmestyre, begränsat självstyre, och 2008 röstade grönländarna till förmån för ökat självstyre, som överför mer makt från det danska statskicket till den lokala grönländska regergingen. Med den nya strukturen, som togs i kraft 21 juni 2009, kan Grönland succesivt ta ansvar över hela landet, men den danska regeringen behåller kontrollen över utrikespolitik och försvar.

(Källa – ERV)

Fakta Grönland

Huvudstad: Nuuk (15 000)
Religion: Protestantism

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika men utgör politiskt en del av Kungariket Danmark, även om grönlänningarna har…


Grönland är världens största ö och är idag en självstyrande dansk provins. Ön är nästan 50 gånger större än Danmark. Men mindre än 15 procent av Grönlands 2,2 miljoner kvadratkilometer landyta är beboelig. Resten av ön är alltför bergig eller begravd under is.

Inuiterna är ett folk som invandrade från Kanada och Alaska för ca 1000 år sedan. Ordet inuit betyder människa.

Det var den norske vikingen Erik Röde som gav ön dess namn, och han upprättade ett samhälle på sydvästra Grönland. Kolonin fick så småningom cirka 3000 invånare, men bosättningen upphörde i början av 1500-talet.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera sin läkare för att identifiera eventuella behov av vaccinationer innan de reser. Detta bör göras 4-8 veckor innan avresas. Rutinvaccinationer för hepatit A, B, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri bör vara uppdaterade.

Med extremt låga temperaturer under vintermånaderna måste resenärer se till att klä sig tillräckligt varmt för att undvika köldskador och hypotermi.

Insekter kan vara ett stort problem under sommaren, resenärer bör därför ta med sig insektsmedel.

Det är säkert att dricka kranvatten.

Det finns endast enkla vårdinrättningar i Grönland. Om mer komplex behandling krävs kommer patienter att behöva transporteras från ön till ett land med bättre vårdinrättningar (till exempel Danmark).

Även om det finns apotek i större städer kan det vara svårt att få tag på vissa läkemedel. Resenärer rekommenderas därför att medföra de läkemedel de kan behöva. 

Vårdtjänster är oftast gratis i Grönland. Resenärer från EU-länder bör införskaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort innan resa. Resenärer bör även teckna reseförsäkring innan resa. 

För att kontakta ambulans i Grönland måste man först kontakta polisen.

(Källa – ERV)

Pass

Även om Grönland är ett autonomt territorium är det fortfarande del av Danmark. Många av de regler som gäller för Danmark tillämpas därför också i Grönland. De flesta resenärer (inklusive de från europeiska länder och USA) behöver ett pass för inresa, som måste vara giltigt i minst sex månader efter datum för inresa.

(Källa – ERV)

Visum

Grönland är inte en EU-medlem. Ett pass är tillräckligt för kortare turistresor, men visum eller arbetstillstånd krävs för längre vistelser, och måste ansökas om från danska regeringen. Det måste klargöras att visum söks för inträde i Grönland (och inte enbart inresa i Danmark).

Besökare från EU, Kanada, USA och Australien kan vistas i Grönland i upp till 90 dagar utan visum. Vistelser för besökare från Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge är inte tidsbegränsade.

(Källa – ERV)

Funderar du på att jobba i Grönland?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön