Sök jobb i Irland

Allmänt om Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

Irland är ett säkert resmål och detta kommer sannolikt inte att förändras inom den närmsta tiden. Landet har utvecklats snabbt både ekonomiskt och politiskt sedan inträdet i EU 1973 och situationen har förbättras ytterligare tack vare de framgångsrika förhandlingarna i den nordirländska fredsprocessen. Risken för allvarliga säkerhetsstörningar är minimal, och förväntas förbli så.

De säkerhetshot som utländska medborgare riskerar att utsättas för är framförallt kopplade till småskalig kriminalitet och protestaktioner. På Irland hålls ofta demonstrationer och massmöten gällande både den inhemska och den internationella politiska utvecklingen. Risken för småskalig kriminalitet är låg men existerar ändock och lämpliga åtgärder bör vidtas.

(Källa – ERV)

Fakta Irland

Huvudstad: Dublin (1 045 769)
Språk
Engelska (officiellt), Irländska/gaelic (officiellt)
Religion
Katoliker 87,4 %, den irländska kyrkan 2,9 %, andra kristna 1,9 %, andra/ospecificerat/ingen 7,8 %
Befolkningsantal
4 593 100 (2013)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
70 273 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
89 684 PPP$
Nationaldag
17 mars

 
 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att ha följande vaccinationer för resa till Irland: influensa, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) och stelkramp/difteri (DPT). Bortsett från dessa finns inga andra särskilda rekommendationer.

Barnsjukdomar förekommer, men risken att smittas är begränsad som utländsk medborgare.

Irland har ett bra utbud av utmärkt hälso- och sjukvård, som är lättillgängligt i de flesta städer. Det går också bra att uppsöka apotekare för att få råd om tillfälliga åtgärder för mindre krämpor. Apotek finns allmänt tillgängliga och på apoteken finns läkemedel till försäljning över disk. Försiktighet bör tillämpas gällande vissa läkemedel som ska tas med in i landet under hela vistelsen. Alla läkemedel behöver vara tydligt märkta.

Det är bra att känna till att väntetiderna kan vara långa, särskilt för “A & E”, den irländska motsvarigheten till akuten.

(Källa – ERV)

Pass

Alla EU medborgare, inklusive svenskar, ska medta pass eller ID-handlingar så som körkort för resor till Irland. Brittiska medborgare behöver inte ha pass för att resa till Irland, eftersom Storbritannien är en del av en den gemensam resezonen med Irland.

För medborgare från övriga länder krävs pass för inresa, men passet behöver endast vara giltigt under vistelsens längd, ingen ytterligare giltighetstid krävs.

(Källa – ERV)

Visum

Medborgare i EU eller EES behöver inte visum för inresa i landet, detta inkluderar svenskar. Övriga turister och affärsresenärer behöver normalt sett inte visum för de första tre månaderna av vistelsen. Resenärer som planerar att stanna längre än tre månader, eller planerar att arbeta på Irland, behöver kontakta närmaste irländska ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller i deras specifika fall.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Irland?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön