Sök jobb i Kosovo

Allmänt om Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Kosovo förblir i ett läge av instabilitet efter dess separation från Serbien i februari 2008. Även om situationen nu är lugnare existerar fortfarande osäkra etniska motsättningar, särskilt i det norra Mitrovicaområdet där serber och kosoviter lever i samma områden och upplopp fortsätter att vara ett orosmoment.

(Källa – ERV)

Fakta Kosovo

Huvudstad: Pristina (500,000)
Övriga större städer: Prizren (170,000, Gjakova (150,000), and Mitrovica (110,310).
Etniska grupper
Albaner 92%, andra (serber, bosniaker, gorani, romer, turkar, ashkali, egyptier 8% (2008)
Språk
Albanska (officiellt), Serbiska (officiellt) Ett antal minoritetspråk, bl a bosniska och turkiska
Religion
Islam, serbisk-ortodoks kristendom og romersk-katolsk kristendom
Demokrati och statsskick
Republik
Valuta
Euro
Nationaldag
17 februari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Alla resenärer bör besöka antingen sin personliga läkare eller en hälsoklinik 4-6 veckor innan avresa för att få den senaste informationen om vaccinationer som krävs för inresa till Kosovo.

Resenärer bör vara vaccinerade mot det följande: influensa, polio, vattkoppor, hepatit A, mässling/påssjuka/röda hund (rubella) (MMR) och difteri, kikhosta och stelkramp (DPT). Vaccinationer mot tyfus, hepatit B och rabies rekommenderas men är inte nödvändiga för alla resenärer, beroende på vad de ska göra under resan.

Luften i Kosovo kan vara väldigt förorenad. Eftersom oavsiktliga utsläpp av giftiga ämnen från fabriker är vanliga och varningar inte alltid utfärdas bör de som lider av astma eller andra åkommor som påverkar luftrören rådfråga sin läkare innan avresa.

Du bör skydda dig mot fästingbett genom att använda insektsmedel och långa byxor. De som planerar att tillbringa längre perioder i skogsområdena runt Malisheve i centrala Kosovo bör vaccinera sig mot encefalit. En annan fästingburen infektion, Krimean Congo Haemorrhagic Feber, är endemisk i Kosovo. Om du hittar fästingar på din kropp bör du försiktigt ta bort dem och uppsöka läkare. Om du får feber under din vistelse bör du genast uppsöka läkare. Då rabies kan förekomma bör du genast uppsöka läkare om du blir biten.

Vårdinrättningar håller lägre standard än de i västvärlden då hälso- och sjukvården är extremt underfinansierade. Det saknas mediciner och sjukhus har ofta inte specialistutrustning. Dessutom finns en brist på medicinsk utbildning i modern praxis och teknik vilket kan skapa bekymmer för de som genomgår medicinsk behandling i landet.

Även om det rekommenderas att du införskaffar omfattande rese- och sjukförsäkring innan du reser är det osannolikt att försäkringen kommer att täcka vård på de flesta sjukhus i Kosovo. Många sjukhus och läkare förväntar sig kontant betalning vare sig du har försäkring eller inte. Livshotande sjukdom eller skada kommer att kräva evakuering till ett land med moderna sjukhus.

(Källa – ERV)

Pass

Pass eller annan handling krävs och måste vara giltigt under hela vistelsen i Kosovo.

(Källa – ERV)

Visum

Alla nationaliteter som vill resa till Kosovo måste uppvisa dokumentation som stöder deras skäl att resa in i landet när de korsar gränsen. Resenärer från Sverige, Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA behöver inget visum för turistresor kortare än 90 dagar under en sex månaders period. Om du vill stanna i Kosovo i mer än 90 dagar måste du ansöka om förlängd vistelse genom att registrera dig på Byrån för Registrering av Utlländska Medborgare (på polishögkvarteret i Pristina).

Visum kan krävas för andra typer av vistelse. Du kan finna mer information om visum och inresekrav på närmaste ambassad eller konsulat.

Försök inte att resa till Serbien från Kosovo utan ett giltigt visum för Serbien och en inresestämpel från en serbisk gränskontroll, då serbien inte accepterar stämplar från Kosovos gränser.

Såvida de inte ska bo på hotell eller annan turistanläggning måste alla utländska medborgare registrera sig på det lokala poliskontoret inom 24 timmar efter ankomst. De måste även informera dem om du byter address under vistelsen. Om du inte gör detta kan du få böter eller bli utvisad från Kosovo.

Bär alltid ditt pass med dig då du måste kunna identifiera dig. Se också till att ha en kopia av fotosidan i passet på en säker plats, inklusive kontaktuppgifter för närmast anhöriga.

(Källa – ERV)

För mer information gå till TLCS webbsida på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Kosovo?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Kosovo

1 Videoklipp
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Räkna ut din lön