Lediga jobb i Kroatien
Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Kroatien är en parlamentarisk demokrati som har blivit en stabil nation efter upplösningen av det forna Jugoslavien. Den nyvunna stabiliteten har bland annat resulterat i att landet anslutit sig till både Nato och EU. Landet har också blivit ett viktigt turistmål.

(Källa – ERV)

Fakta Kroatien

Huvudstad: Zagreb
Etniska grupper
Kroater 90 %, serber 5 %, andra/ospecificerad/ingen 5 %
Språk
Kroatiska (officiell), serbiska
Religion
katoliker 88 %, andra kristna 5 %, muslimer 1 %
Befolkningsantal
4 284 889 (2011)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
56 594 kvadratkilometer
Valuta
Kuna
Bruttonationalinkomst per invånare
31 131 PPP$
Nationaldag
25 juni

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en allmänläkare eller en resehälsospecialist 4-6 veckor före avresa till Kroatien. Följande vaccinationer rekommenderas: influensa, polio, vattkoppor (eller varicella), hepatit A, tyfus, MPR (mässling/påssjuka/röda hund) och DPT (stelkramp/difteri).

Vaccinationer mot hepatit B, rabies och tuberkulos rekommenderas i somliga fall, beroende på vilken typ av aktiviteter man ska ägna sig åt i Kroatien. Försiktighetsåtgärder bör vidtas mot fästingbett. Vaccination mot TBE (fästingburen encefalit) rekommenderas för resenärer som kommer att tillbringa mycket tid i skogsområden.

Resenärer bör vara medvetna om de risker som är förknippade med typiska resesjukdomar såsom diarré. Resenärer bör iaktta försiktighet vid köp av mat och dryck och vara medvetna om att standarden utanför de största hotellen kan försämras.

Fall av fågelinfluensa har konstaterats i Kroatien, med ett bekräftat utbrott under 2006. Risken att smittas bedöms som låg, trots det är det klokt att undvika platser där fjäderfä bearbetas eller förvaras, såsom boskapsmarknader. Resenärer bör försäkra sig om att rätter med fågel eller ägg är ordentligt genomlagade.

Vårdinrättningar i Kroatien är i allmänhet av god kvalitet, men de är inte välfinansierade. Även om det är lämpligt att skaffa sig en heltäckande rese- och sjukförsäkring innan avresan kommer den troligen inte att täcka medicinsk behandling vid de flesta vårdinrättningar. De flesta läkare och sjukhus förväntar sig betalning i kontanter, oavsett innehav av sjukförsäkring. Livshotande medicinska tillstånd kommer att kräva luftevakuering till ett land med mer moderna sjukvårdsinrättningar med en högre kunskapsmässig och teknisk nivå.

De flesta privata apotek är välsorterade, även om inte alla mediciner tillgängliga i Nordamerika och Västeuropa kan erhållas i Kroatien. Det rekommenderas att ha med tillräcklig mängd läkemedel som kan behövas under resan. Läkemedlen bör förvaras i sina ursprungsförpackningar i handbagaget. För flytande läkemedel, följ säkerhetsmässiga riktlinjer.

(Källa – ERV)

Pass

För de flesta resenärer krävs ett giltigt pass för inresa i Kroatien. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter dagen för beräknad utresa från landet. EU-medborgare som innehar giltiga resehandlingar, identitetskort eller annan identitetshandling med foto utfärdad till medborgare i EU-länder behöver inte ett giltigt pass för inresa i Kroatien.

(Källa – ERV)

Visum

Varken turist- eller affärsvisum behövs för vistelser kortare än 90 dagar inom en sexmånadersperiod.

Visum kan krävas för andra typer av besök eller vistelser i Kroatien. Ytterligare information om inresa och registreringskrav, t.ex. för arbetstillstånd samt för båtar inklusive deras besättningar och passagerare kan erhållas från den kroatiska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland.

För att få stanna kvar i Kroatien i mer än 90 dagar behövs ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det är bra att känna till att det första tillfälliga uppehållstillståndet måste erhållas från den kroatiska ambassaden eller konsulatet i hemlandet, så innan avresa.

Om du inte besöker Kroatien som turist, affärs- eller nöjesresenär bör du registrera dig hos lokal polis inom 24 timmar efter ankomst. I Zagreb sker registrering på polisstationen på Petrinjska 30 och utanför Zagreb sker registrering på närmaste polisstation. Lokal polis ska informeras om eventuella ändringar av adress under vistelsen. Underlåtenhet kan resultera i böter eller eventuell förflyttning från Kroatien, vilket för en viss period kan begränsa möjligheten att återvända till Kroatien.

Det är rekommenderat att alltid bära med sig sitt pass, då man behöver kunna uppvisa någon form av identifiering om nödvändigt. Det är även rekommenderat att ha en fotokopia med biografiska detaljer samt information/kontaktuppgifter till närmast anhöriga på en säker plats under din vistelse i landet.

Brott mot lokala lagar kan resultera i fängelsestraff, som avtjänas i ett lokalt fängelse. Narkotikarelaterade brott bestraffas med böter och fängelsestraff.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs

Funderar du på att jobba i Kroatien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön