Lediga jobb i Lettland
Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 2008−2010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Lettland och de baltiska grannländerna Estland och Litauen har haft en anmärkningsvärd utveckling sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991. Ekonomin har snabbt anpassat sig från den tidigare Sovjet-eran då ekonomin präglades av statsindustri och jordbruk, till att idag vara en industrialiserad, EU-inriktad, fri marknad.

(Källa – ERV)

Fakta Lettland

Huvudstad: Riga (730 000)
Övriga större städer: Daugavpils (108 260), Liepaja (85 130) och Jelgava (66 136)
Etniska grupper
Letter 59,3 %, ryssar 27,8 %, vitryssar 3,6 %, ukrainare 2,5 %, polacker 2,4 %, litauer 1,3 %, andra/ospecificerad/ingen 3,1 % (2009)
Språk
Lettiska (officiell) 58,2 %, ryska 37,5 %, litauiska och andra 4,3 % (2000)
Religion
Protestanter 19,6 %, ortodoxa 15,3 %, andra kristna 1,% andra/ospecificerad/ingen 64,1 % (2006)
Befolkningsantal
1 965 686 (2016)
Area
64 589 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
33 021 PPP$
Nationaldag
18 november

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller vårdcentral innan avresa till Lettland för att försäkra sig om att ens grundläggande vaccinationsskyddet är uppdaterat. 

Rekommenderade vaccinationer inkluderar stelkramp, difteri, hepatit B, tuberkulos, mässlingen/påssjuka/röda hund och tyfus.

Även om det är en förutsättning för alla besökare att ha en sjukförsäkring vid inresa i landet bör man förvänta sig att läkare och sjukhus kommer att be om kontantbetalning, oavsett försäkringsskydd.

EU-medborgare som har ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) kan erbjudas gratis eller kostnadsreducerad behandling vid nationella sjukhus.

De flesta sjukhus är belägna i huvudstaden och därför är tillgången till medicinsk behandling i andra städer sannolikt begränsad.

(Källa – ERV)

Pass

Resenärer från länder som är medlemmar i Schengen, så som Sverige, kan besöka Lettland med endast sina nationella ID-handlingar. Andra nationaliteter behöver pass. Passen ska vara giltiga i minst tre månader efter dagen för inresa, i enlighet med Schengenavtalet. Resenärer från länder utanför Schengen kan stanna i Lettland i totalt 3 månader (inom en 180 dagars period) utan att erhålla visum.

(Källa – ERV)

Visum

Reseförsäkring är obligatoriskt för inresa till Lettland. Försäkringen bör ha full täckning för alla sjukvårdskostnader, och även för hemtransport i händelse av allvarlig olycka eller sjukdom. Om försäkring inte har införskaffats i förväg kommer resenärer att bli ombedda att skaffa en vid inresan i landet.

(Källa – ERV)

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Lettland, besök European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Lettland?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön