Lediga jobb i Liechtenstein
Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Liechtenstein

Inklämt mellan Schweiz och Österrike i Alperna ligger det lilla furstendömet Liechtenstein. Ställningen som finanscentrum och skatteparadis har gjort det till ett av världens rikaste länder räknat per invånare. Efter kraftiga påtryckningar från omvärlden har man dock på senare år tvingats lätta på banksekretessen. Till skillnad från andra europeiska monarker har fursten stor makt. Han kan själv tillsätta och avsätta regeringen och lägga in veto mot lagförslag.

Liechtenstein är en liten konstitutionell monarki som ligger i alpregionen och gränsar till Österrike i öster samt Schweiz i väster och söder. Lichtensteins sammanlagda yta är endast 160 km² och landet har en befolkning på cirka 37.000 invånare.

En stor del av Liechtensteins infrastruktur, administration, försvar och politik är sammanflätat med Schweiz och ungefär 90 procent av landets export och import sker via Schweiz. Liechtenstein använder dessutom schweizisk franc som valuta.

(Källa – ERV)

Fakta Liechtenstein

Huvudstad: Vaduz (5 300)
Etniska grupper
Liechtensteinare 66,3 %, andra/ospecificerad/ingen 33,7 % (2013)
Språk
Tyska (officiell) 94,5 %, italienska 1,1 %, övriga 4,3 % (2010)
Religion
Katoliker 75,9 %, protestanter 7,8 %, muslimer 5,4 %, andra/ospecificerad/ingen 10,9 % (2010)
Befolkningsantal
37 624 (2015)
Demokrati och statsskick
Ärftlig konstitutionell monarki
Area
160 kvadratkilometer
Valuta
Schweizisk franc
Nationaldag
15 augusti

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Inga vaccinationer krävs för resa till Liechtenstein, men det är rekommenderat att se över att sina vaccinationer mot stelkramp-difteri och polio är uppdaterade innan resan. Rabies finns men är extremt ovanligt.

För resenärer med lungsjukdom eller luftvägsbesvär kan det vara klokt att ha i åtanke att det ta lite extra tid att anpassa sig till den höga höjden. Att vistas på höjder över 2500 meter kan orsaka vissa andningssvårigheter.

Sjuk- och tandvård av utmärkt kvalitet finns tillgängligt, men av praktiska skäl är det vanligt att patienter flyttas till schweiziska kliniker.

För de flesta medicinska behandlingar krävs kontantbetalning och därför rekommenderas samtliga resenärer att ha fullständig reseförsäkring.

(Källa – ERV)

Pass

Liechtensteins passregler liknar de som gäller i Schweiz och det finns ingen gränskontroll mellan Liechtenstein och Schweiz. Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver ett pass som är giltigt under hela vistelsen för inresa i Liechtenstein. För icke-EU-medborgare krävs pass med en giltighetstid på tre månader efter utresedatum ur Liechtenstein. EU-medborgare som innehar giltigt nationellt ID-kort behöver inte pass, med rekommenderas ändå att ha med sig det.

(Källa – ERV)

Visum

Medborgare från Sverige och övriga EU-länder samt USA, Kanada och Australien behöver inte visum för vistelser på upp till tre månader i Liechtenstein. Resenärer från andra länder rekommenderas att konsultera lämplig ambassad eller konsulat för information om specifika visumkrav.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum vid inresa till Liechtenstein, besök European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Liechtenstein ?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Liechtenstein ingår inte i Sveriges Radios nyhetsflöde

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön