Lediga jobb i Litauen
Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Litauen är ett litet och säkert land utan anmärkningsvärda säkerhetsrisker. Politiska oroligheter och protester utgör oftast inget problem och brottsligheten har sjunkit stadigt under flera år, trots ekonomisk oro. Organiserad brottslighet förekommer, inklusive smuggling av droger och människor, men våldsamheter är ovanliga. Majoriteten av de brott som drabbar turister är småbrott, så som ficktjuveri, inbrott och stölder från fordon. Områden där risken för detta är förhöjd inkluderar turistområden så som Gamla stan i Vilnius, eller nära huvudstadens centralstation. Våldsbrott sker oftast runt nattklubbar sent på nätterna och är alkoholrelaterade. Främlingsfientliga och sexuella trakasserier av fysisk natur sker emellanåt mot utländska resenärer i storstäderna. Ökad fientlighet från Ryssland utgör ett signifikant och långsiktigt säkerhetsproblem, precis som i de andra baltiska staterna.

(Källa – ERV)

Fakta Litauen

Huvudstad: Vilnius (540 000)
Övriga större städer: Kaunas (358 000), Klaipeda (186 000) och Siauliai (128 000).
Etniska grupper
Litauer 84 %, polacker 6,1 %, ryssar 4,9 %, vitryssar 1,1 %, andra/ospecificerad/ingen 3,9 %
Språk
Litauiska (officiell) 82 %, ryska 8 %, polska 5,6 %, andra/ospecificerad 4,4 %
Religion
Katoliker 79 %, rysk-ortodoxa 4,1 %, protestanter (inkluderar lutheraner och evangeliska kristna baptister) 1,9 %, andra/ospecificerad 5,5 % , ingen 9,5 %
Befolkningsantal
2 971 905 (2013)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
65 300 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
40 016 PPP$
Nationaldag
16 februari

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör se till att de grundläggande vaccinationerna mot hepatit A och B, tuberkulos, tyfus, stelkramp och difteri och MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund) är uppdaterade. Resenärer bör också överväga vaccination mot rabies ifall det finns hög risk för kontakt med djur. Fästingburen encefalit (TBE) och borrelia kan också ofta förekomma i skogsområden i Litauen och det kan vara klokt att vaccinera sig, samt iaktta skyddsåtgärder.

Vattnet är drickbart och säkert, men resenärer bör vara medvetna om att det kan vara grumligt på grund av höga nivåer av mineraler.

Europeiska resenärer bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan avresa till Litauen. Detta ger rätt till akutvård i nationella sjukhus till reducerad kostnad. Dock ersätter detta inte behovet av en rese- och sjukförsäkring. Det rekommenderas starkt att resenärer införskaffar en reseförsäkring för att de inte ska tvingas stå för hela kostnaden vid eventuell vård och hemtransport.  

Kvaliteten på vårdinrättningar håller inte alltid samma kvalitet som i andra västländer, men flertalet sjukhus och kliniker har mycket hög standard på sina tjänster. Resenärer bör förvänta sig att läkare och sjukhus begär betalning direkt. Om det skulle krävas omedelbar tillgång till toppmoderna vårdfaciliteter kan det vara aktuellt med evakuering till andra västeuropeiska länder.

(Källa – ERV)

Pass

Resenärer från länder som är medlemmar i Schengenområdet, så som Sverige, kan besöka Litauen med endast nationella ID-handlingar. För övriga besökare krävs ett giltigt pass för inresa till Litauen.

Passet ska vara giltigt i tre månader efter inresedatumet i landet. Resenärer från länder inkluderade i Schengen-avtalet kan stanna i Litauen i tre månader inom en 180 dagars period utan krav på visum.

(Källa – ERV)

Visum

Om resenärer planerar att stanna i landet under en period som överskrider 90 dagar inom en sex-månaders period behöver de ansöka om temporärt uppehållstillstånd. Det är rekommenderat att göra detta innan ankomsten till Litauen eftersom ansökningsprocessen tar tid.

För resenärer från länder utanför EU krävs bevis på sjukförsäkring som kan täcka kostnader för eventuell sjukvård och sjukhusvistelse. Om bevis på försäkringsskydd inte kan presenteras vid ankomst i Litauen kommer man behöva köpa tillfällig sjukförsäkring som kostar ungefär 1 USD om dagen.

Resenärer bör vara medvetna om att det finns restriktioner gällande att ta med kontantsummor som överskrider 10 000 Euro in i eller ut ur Litauen.

Resenärer som besöker Kuriska näset bör vara medvetna om att delar av det hör till Ryssland –  Kaliningrad-regionen, och för att besöka dessa områden krävs ryskt visum.

(Källa – ERV)

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Litauen, besök European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Litauen?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön