Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Trots att Moldavien är bland de länder i Europa med sämst utvecklad ekonomi så är det generellt sett ett säkert resmål. Det var tidigare en del av Rumänien men införlivades i Sovjetunionen efter andra världskriget, och fick sin självständighet 1991. Sedan dess har landet pendlat mellan EU och Ryssland, inklusive en period av ansenlig osäkerhet mellan 2009 och 2012 när man i flera val misslyckades med att tillsätta en president. Under senare år har dock befolkningen röstat för gradvisa steg mot EU-medlemskap, trots Ryssland och deras moldaviska allierades opponering. Moskvas förtäckta inblandning i Ukrainakonflikten, som började 2014, har väckt viss oro att Moldavien kan möta liknande instabilitet inom den närstående framtiden, inte minst då tusentals ryska fredsbevarande styrkor fortsätter att vara utstationerade i utbrytarterritoriet Transnistrien, ett ökänt fäste för smugglare och brottssyndikat.

(Källa – ERV)

Fakta Moldavien

Huvudstad: Chisinau
Övriga större städer: Tiraspol (158,069), Bălți (122,669), Bender/Tighina (97,027), Rîbnița (53,648), Cahul (35,488)
Etniska grupper
Moldaver 75.8 %, ukrainare 8.4 %, ryssar 5.9 %, gagauzer 4.4 %, rumäner 2.2 %, bulgarer 1.9 %, andra/ospecificerade 1,4 % (2004)
Språk
Moldaviska (officiell) 58,8 %, rumänska 16,4 %, ryska 16 %, ukrainska 3,8 %, gagauziska 3,1 %, bulgariska 1,1 %, andra/ospecificerade 0,7 % (2004)
Religion
Ortodoxa 93,3 %, babtistet 1,1 %, andra kristna 1,2 %, andra/ingen/ospecificerad 3,6 % (2004)
Befolkningsantal
3 546 847 (2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
33 851 kvadratkilometer
Valuta
Moldavisk leu
Bruttonationalinkomst per invånare
13 627 PPP$
Nationaldag
27 augusti

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral minst 4-8 veckor innan avresa.

Det är viktigt att se till att alla vaccinationer är uppdaterade, inklusive stelkramp-difteri och MMR (mässlingen, påssjuka, röda hund). Vaccinering mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas.

De resenärer som med stor sannolikhet kommer ha direktkontakt med djur, eller besöka områden som saknar direkt tillgång till vård, rekommenderas att vaccinera sig mot rabies.

Kranvattnet i Moldavien är inte rekommenderat för förtäring på grund av en stor förekomst av kemikalier och andra föroreningar. Man bör iaktta försiktighet gällande vattenkonsumtion; endast buteljerat vatten från bra källor och i behållare som är ordentligt förseglade bör drickas. Isbitar bör undvikas då de ofta är gjorda av kranvatten.

Lämpliga försiktighetsåtgärder bör även tas när det gäller maträtter som beställs på caféer och restauranger, maträtter som innehåller kött, ägg och fisk ska vara ordentligt genomkokta.

Moldavien har en acceptabel mängd sjukhus och läkare, även om standarden generellt är lägre än i Västeuropa. Många läkare och andra specialister talar endast rumänska eller ryska, att hitta någon som talar engelska kan vara svårt.

Många läkare kommer begära direktbetalning för behandling i Moldavien, oavsett din försäkring. Allvarliga skador kan nödvändiggöra evakuering från landet, och det är därför rekommenderat att införskaffa en omfattande rese- och sjukförsäkring innan avresa.

Moldaviska apotek är generellt inte särskilt välförsörjda, och det har rapporterats om försäljning av förfalskad medicin. Om du använder specifika läkemedel är det rekommenderat att du tar med dig tillräckliga mängder för att täcka vistelsen. Det är då även rekommenderat att ta med sig ett undertecknat brev från en läkare som beskriver tillståndet och den förskrivna behandlingen, inklusive de generiska namnen på läkemedlen.

(Källa – ERV)

Pass

Det är nödvändigt att resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet i Moldavien.

Eftersom poliskontroller är vanliga är det rekommenderat att du alltid bär med dig en fotokopia av ditt pass.

(Källa – ERV)

Visum

EU medborgare behöver inte visum för besök i Moldavien för perioder under 90 dagar. Besökare kan inte spendera mer än sammanlagt 90 dagar i landet under en sexmånaders-period. Om du önskar stanna i landet i mer 90 dagar måste du ansöka om uppehållstillstånd eller arbetsvisum innan avresa.

Det är viktigt att notera att du kan möta signifikanta svårigheter att lämna landet om du initialt rest in i landet från Ukraina till Transnistrien. Myndigheter stämplar sällan pass där, och eftersom det inte finns några officiella immigrationskontroller mellan Transnistrien och andra Moldaviska distrikt så kommer det inte finnas några bevis på hur länge du har varit i landet. Om du reser in i Moldavien från Ukraina är det rekommenderat att istället göra det via en av de internationellt erkända gränsövergångarna, antingen i de norra eller södra delarna av landet, detta för att kringgå Transnistrien.

(Källa – ERV)

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Moldavien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön