Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Landet är numera medlem av EU och militäralliansen Nato, men rättsstatens utveckling under konservativt styre väcker oro.

Polen är en stabil, demokratisk stat som har utvecklats framgångsrikt efter sin övergång från kommunism till demokrati och kapitalism under 1990-talet. Sedan EU-inträdet 2004 har Polen sett gradvisa ekonomiska förbättringar, mycket tack vare EU-stöd och ökade europeiska investeringar i Polen.

(Källa – ERV)

Fakta Polen

Huvudstad: Warszawa (1 706 724 fr. 2009.)
Övriga större städer: Krakow (760 000) Lodz (757 000), Wroclaw (632 000), Poznan (560 000) och Gdansk (510000)
Etniska grupper
Polacker 96,7 %, tyskar 0,4 %, vitryssar 0,1 %, ukrainare 0,1 %, andra/ospecificerad/ingen 2,7%
Språk
Polska 97,8 %, andra 2,2 %
Religion
Katoliker 89,8 %, ortodoxa 1,3 %, protestanter 0,3 %, andra/ospecificerad/ingen 8,6 %
Befolkningsantal
38 544 513 (2012)
Demokrati och statsskick
Demokratisk republik
Area
312 679 kvadratkilometer
Valuta
Zloty
Bruttonationalinkomst per invånare
35 165 PPP$
Nationaldag
3 maj

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör kontakta en läkare eller vårdcentral 4-8 veckor innan avresa för att klargöra eventuella behov av vaccinering. Grundläggande vaccinationer såsom hepatit A och B, MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund) och stelkramp, difteri bör vara uppdaterade. Resenärer bör även överväga vaccinationer för tyfus och rabies, beroende på vistelsens längd.

Flera utbrott av fågelinfluensa har rapporterats i norra Polen under de senaste åren. Även om inga mänskliga fall har konstaterats så bör resenärer undvika kontakt med levande fjäderfä och se till att alla maträtter är genomkokta.

Polska sjukvårdsinrättningar är i allmänhet av god standard. Engelska talas ibland på sjukhus men det är inte alltid fallet.

EU-medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan avresa. Detta berättigar dem till behandling på samma villkor som polska medborgare, om de skulle behöva sjukvård. Resenärer bör också ha relevant sjukförsäkring (obs: ett EHIC kort är inte en försäkring).

De vanligaste läkemedlen kan hittas i Polen, även om de kan vara märkta under olika namn. Apotek håller en god standard, inklusive 24-timmars service i större städer.

(Källa – ERV)

Pass

Medborgare i länder som är fullvärdiga Schengenmedlemmar behöver inte pass för inresa i Polen, detta gäller även svenskar. För medborgare från övriga länder krävs pass för inresa i landet. Pass måste vara giltiga i minst tre månader efter planerat avresedatum.

(Källa – ERV)

Visum

På grund av Polens medlemskap i Schengenområdet behöver svenskar och andra EU-medborgare inte visum. Ett giltigt pass eller nationellt ID-kort är då tillräckligt för inresa.

Resenärer som inte är EU-medborgare får vistas i landet i upp till 90 dagar utan visum.

Resenärer bör ha bevis på sjukförsäkring samt tillräckligt med ekonomiska resurser för att täcka sin vistelse i landet, då de kan bli ombedda att visa detta före inresa.

(Källa – ERV)

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Polen, besök the European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Polen?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön