Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Portugal har upplevt en förbättring sedan militärkuppen 1974 och blivit en viktig bidragsgivare till NATO, EU och FN. Levnadsstandarden i Portugal är hög och landet är politiskt och socialt stabilt. Ekonomiska frågor såsom hög arbetslöshet och ökade finansiella bekymmer dominerar det socio-politiska landskapet. Regeringens reformer för att minska den nationella skuldsättningen har mött högljutt motstånd i form av protester.

Den huvudsakliga säkerhetsrisken för utländska resenärer är brottslighet, vilken just nu ökar från sin låga nivå. Det är främst de större städerna och turistområdena i södra Portugal som utgör naven för kriminell aktivitet, och regeringens pågående kamp mot ekonomisk utsatthet och arbetslöshet kan eventuellt leda till en fortsatt ökning av brottslig verksamhet.

(Källa – ERV)

Fakta Portugal

Huvudstad: Lissabon
Övriga större städer: Porto och Braga
Språk
Portugisiska, mirandesiska
Religion
Katoliker 81 %, övriga kristna 3,3 %, andra/ospecificerad/ingen 15,7 % (Gäller medborgare över 15 års ålder. Siffrorna är från 2011.)
Befolkningsantal
10 825 309 (2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
92 090 kvadratkilometer (inkl. Madeira och Azorerna)
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
37 918 PPP$
Nationaldag
10 juni

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Samtliga resenärer rekommenderas att se till att vaccinationer mot mässling/påssjuka/röda hund (MPR), stelkramp-difteri och hepatit B är uppdaterade. Resenärer rekommenderas även att överväga vaccination mot hepatit A. Resenärer som besöker Portugal från tidig november till sen mars rekommenderas också att eventuellt överväga influensavaccinering.

För resenärer till Azorerna eller Madeira som anländer från områden där gula febern är känt förekommande krävs vaccination mot gula febern.

Insektmedel rekommenderas under de varmare månaderna.

Flaskvatten rekommenderas framför kranvatten. Försiktighet bör också iakttas gällande isbitar i drycker.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Portugal, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Vårdinrättningar i Portugal är lättillgängliga och håller oftast västerländsk standard. Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) berättigar europeiska medborgare till samma akutvård som portugisiska medborgare. EU-medborgare rekommenderas därför att skaffa ett EHIC-kort innan avresa till Portugal. EHIC-kortet är dock inget substitut för reseförsäkring, utan en reseförsäkring rekommenderas till alla resenärer till Portugal.

De flesta mediciner är tillgängliga i Portugal, men recept är nödvändigt för att få köpa vissa typer av mediciner.

(Källa – ERV)

Pass

Medborgare från länder som är medlemmar i Schengensamarbetet, däribland svenska medborgare, behöver inte pass för inresa i Portugal utan nationellt ID-kort är tillräckligt som bevis för medborgarskap. Medborgare från övriga länder behöver pass med en giltighetstid på minst tre månader efter utresedatum ur Portugal. För EU-medborgare räcker det att passet är giltigt under vistelsen i Portugal.

(Källa – ERV)

Visum

Europeiska medborgare behöver inget visum för resor till Portugal. Medborgare från Australien, Kanada, USA och andra länder som har en visumöverenskommelse med Portugal behöver inte visum för vistelser på upp till tre månader.

Frågor angående visum bör riktas till den portugisiska ambassad eller konsulat som har ansvar för det land frågan berör.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på: https://www.tlcsvisa.com/tlcs

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Portugal på European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Portugal?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön