Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Slovenien är en parlamentarisk demokrati som blivit en stabil nation efter upplösningen av det forna Jugoslavien. Till skillnad från Serbiens eller Bosnien-Hercegovinas separation från Jugoslavien var Sloveniens självständighet i huvudsak fri från våld. Slovenien gick med Nato och EU under 2004 och anslöt sig därefter till euroområdet 2007, vilket reflekterar landets utveckling och ökade stabilitet. Även om Slovenien haft en positiv utveckling drabbades landet av stora ekonomiska svårigheter 2012 till följd av den ekonomiska krisen. Detta ledde nästan till att den Internationella valutafonden (IMF) fick ingripa med en internationell räddningsaktion. Det var den krisen som tillsammans med anklagelser om korruption föranledde kollapsen av den borgerliga koalitionen under 2013.

(Källa – ERV)

Fakta Slovenien

Huvudstad: Ljubljana (256.000)
Etniska grupper
Slovener 83,1 %, serber 2 %, kroater 1,8 %, bosniaker 1,1 %, andra/ospecificerad/ingen 12 % (2002)
Språk
Slovenska (officiell) 91,1 %, serbkroatiska 4,5 %, andra eller ospecificerad 4,4 %, italienska, ungerska (2002)
Religion
Katoliker 57,8 %, muslimer 2,4 %, ortodoxa 2,3 %, andra kristna 0,9 %, andra/ospecificerad 26,5 %, ingen 10,1 % (2002)
Befolkningsantal
2 055 496 (2012)
Area
20 273 kvadratkilometer
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
42 431 PPP$
Nationaldag
25 juni

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör kontakta läkare eller annan medicinsk rådgivning innan resan, för att få aktuell information om hälsorisker och rekommenderade vaccinationer.

Hälsorisker i samband med resor till Slovenien är generellt mycket låga. Vaccinationer mot hepatit A, MMR (mässling/påssjuka/röda hund) och stelkramp-difteri rekommenderas. Rabiesvaccination rekommenderas eventuellt, beroende på planerade aktiviteter i Slovenien.

Risk för att drabbas av fästingburen encefalit förekommer i Sloveniens skogsregioner och därför bör resenärer med avsikt att stanna långa perioder på landsbygden använda insektsmedel. Blir man biten under vistelsen i Slovenien bör läkare kontaktas omedelbart.

Sjukvården i Slovenien håller generellt sett hög standard, särskilt i de större städerna. Innehav av det europeiska sjukförsäkringskortet (tidigare E111) ger tillgång till statlig sjukvård gratis, trots det är det klokt att även ha en heltäckande försäkring. Icke-EU-medborgare behöver sjukförsäkring.

(Källa – ERV)

Pass

Slovenien medverkar i det EU-ledda Schengenavtalet, vilket innebär ett avlägsnande av gränskontroller mellan 22 EU-länder samt Island och Norge. Medborgare från Schengenländer behöver uppvisa giltig dokumentation på sitt EU-medborgarskap, men behöver inte pass för inresa i Slovenien. Dock är det klokt att som resenär från ett Schengenland ändå ha med sig sitt pass i det fall man eventuellt blir skyldig att bevisa sin identitet.

Storbritannien och Irland är inte en del av Schengenavtalet, och eftersom Cypern, Bulgarien och Rumänien ännu inte är helt integrerade i avtalet måste medborgare från samtliga av dessa fem länder ha ett giltigt pass för inresa i Slovenien. Medborgare från länder utanför EU behöver också ett giltigt pass för inresa i Slovenien. Passet måste ha en giltighet på minst tre månader.

(Källa – ERV)

Visum

För medborgare från andra EU-länder, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Japan och USA krävs inte visum för att besöka Slovenien (eller något annat EU-land). Planerar man att resa till Slovenien rekommenderas det att ta kontakt med närmaste ambassad angående visumbehov. De resenärer som behöver visum kan erhålla dessa från slovenska ambassader och konsulat innan resan till Slovenien.

Alla icke-EU-medborgare som vistas längre än tre dagar i Slovenien är skyldiga att registrera sig hos den lokala polisen. Hotell brukar göra detta å sina utländska gästers vägnar, men resenärer som bor i privat logi måste vara noga med att själva registrera sig. Registreringen är tillgänglig 24 timmar om dygnet på polisstationer och är gratis.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Slovenien på European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Slovenien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön