Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Spanien är ett stabilt och allmänt säkert land i Västeuropa. Riskerna för hot i samband med väpnade konflikter och uppror är minimala, medan arresteringar med anknytning till islamistiska extremistgrupper i Spanien utgör ett aktuellt terroristhot. De främsta riskerna för resenärer är småbrottslighet och protester. Protesterna rör ofta ekonomiska åtstramningsåtgärder eller är anti-regeringskampanjer. De lockar ofta stora folksamlingar på uppemot 20.000 demonstranter eller innebär långa sittstrejker i storstäderna. Statliga nedskärningar orsakar ofta snabba industriella stridsåtgärder och involverar ofta transporttjänster och offentlig sektor, vilket kan ha allvarlig påverkan på resande och driften av affärsverksamhet.

(Källa – ERV)

Fakta Spanien

Huvudstad: Madrid
Etniska grupper
En blandning mellan europeiska och skandinaviska folkslag
Språk
Spanska (officiell), katalanska, galliska, baskiska
Religion
Katoliker 94 %, andra/ospecificerat/ingen 6 %
Befolkningsantal
48 563 476 (2016)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk monarki
Area
505 307 km2
Valuta
Euro
Bruttonationalinkomst per invånare
43 496 PPP$
Nationaldag
12 oktober

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det är lämpligt att se till att vaccinationer mot stelkramp-difteri och mässling/påssjuka/röda hund (MPR) är uppdaterade.

Under sommaren kan det bli oerhört varmt i Spanien och det är ofta klokt att undvika solen mitt på dagen. Dessutom är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med vätska samt att smörja in sig med solkräm med hög solskyddsfaktor för att skydda huden och minska risken för solbränna eller värmeslag.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Spanien, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Såväl Spaniens offentliga som privata vårdinrättningar håller god kvalitet och det finns flera apotek i alla städer. Apotek (farmacías) som är märkta med ett grönt ljus är öppna dygnet runt och tillhandahåller en rad olika läkemedel. Det går vanligtvis inte att köpa läkemedel i mataffärer.

EU-medborgare rekommenderas att skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) före resan, eftersom det ger rätt till gratis sjukvård på offentliga vårdinrättningar. Resenärer rekommenderas också att teckna en omfattande rese- och sjukförsäkring innan resan.

Resenärer som regelbundet tar någon form av läkemedel uppmanas att ha med sig en mängd tillräcklig för räcka under hela vistelsen. Det är också lämpligt att ha med sig ett undertecknat intyg från sin läkare där medicinskt tillstånd, pågående behandling samt läkemedel med fullständiga medicinska namn anges.

(Källa – ERV)

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver giltigt nationellt ID-kort eller pass som är giltigt under hela vistelsen för inresa i Spanien. Icke-EU-medborgare behöver pass med en rekommenderad giltighetstid på minst tre månader från inresedatum i Spanien.

För resenärer som planerar att besöka Andorra är det viktigt att känna till att Andorra inte är medlem i EU och att inresekraven därför inte är samma som till Spanien.

(Källa – ERV)

Visum

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare med giltigt nationellt ID-kort eller pass behöver inget visum för resa till Spanien. EU-medborgare som planerar att stanna i Spanien längre än tre månader rekommenderas att söka diplomatisk rådgivning.

Visum krävs i allmänhet inte heller för flertalet andra nationaliteter för vistelser på upp till 90 dagar. Eftersom visumkraven dock varierar beroende på nationalitet är det lämpligt att innan avresa kontakta sin lokala spanska ambassad eller diplomatiska konsulat för information om särskilda inresekrav.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum vid inresa till Spanien, besök Schengen Visit Info: European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Spanien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön