Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Republiken Tjeckien har genomgått en snabb förändring efter det forna Sovjets fall och är nu medlem i både EU och NATO. Dess fredliga och smidiga separation från Slovakien 1993 har försäkrat att hot rörande väpnad konflikt och uppror är försumbart. Även om Tjeckiska Republiken spelar en viktig roll i FN:s och NATO:s operationer i Afghanistan och andra ställen är hotbilden liten.

(Källa – ERV)

Fakta Tjeckien

Huvudstad: Prag (1 223 368)
Övriga större städer: Ostrava (1 250 000) Brno (1 143 400)
Etniska grupper
Tjeckier 64,3 %, moravier 5 %, slovaker 1,4 %, andra/ospecificerad 27,5 % (2011)
Språk
Tjeckiska 95,4 %, slovakiska 1,6 %, andra 3 % (2011)
Religion
Katoliker 10,4 %, protestanter 1,1 %, andra/ospecificerad 54 %, ingen 34,5 % (2011)
Befolkningsantal
10 644 842 (2015)
Demokrati och statsskick
Parlamentarisk demokrati
Area
78 867 kvadratkilometer
Valuta
Tjeckisk krona
Bruttonationalinkomst per invånare
44 296 PPP$
Nationaldag
28 oktober

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer är rekommenderade att konsultera en resehälsospecialist eller almänläkare för att få den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer ungefär 4-6 veckor innan avresa till Tjeckien.

Observera att en giltig resehälsoförsäkring som har täckning för kostnader om minst 30 000 euro krävs för att resa in i Tjeckien. Europeiska medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC), vilket inte är detsamma som sjuk- eller reseförsäkring, men som ger samma rätt till akut sjukvård som tjeckiska medborgare. Vissa sjukhus erkänner inte EHIC-kort.

Alla utländska medborgare som lever och arbetar i Tjeckien måste ha privat sjukförsäkring.

Den huvudsakliga hälsorisken kommer från Hepatit A. Det förekom utbrott av viruset i Prag och centrala Bohemia under 2008.

Fästingburen encefalit är vanligt i landsbygds- och skogsområden, men enbart under sommaren. Om du planerar att besöka sådana regioner bör du söka råd angående vaccinationer.

Förekomsten av HIV/AIDS är relativt låg. Utöva normala förebyggande åtgärder för att undvika kontakt med viruset.

Både statliga och privata vårdinrättningar håller hög standard i Tjeckien. Behandlingar inklusive akutvård kräver kontant betalning vid intagning.
Många vårdinrättningar i Tjeckien är jämförbara med de i andra västerländska länder med liknande nivåer på tillgängliga tjänster. Språkförbistring kan skapa problem i kontakt med vårdnadsgivare. Tyska talas av många som andraspråk, likaså ryska, men engelsktalande vårdpersonal kanske inte finns tillgängliga vid vårdinrättningar.

(Källa – ERV)

Pass

EU-medborgare måste resa på ett pass som är giltigt under hela vistelsen. Ytterligare giltighetstid efter vistelsen behövs inte. Medborgare från icke-EU länder måste färdas på pass som är giltiga i minst 90 dagar efter beräknat utresedatum från Tjeckien.

(Källa – ERV)

Visum

Tjeckien är medlem i EU och Schengenområdet, och därför behöver inte europeiska medborgare ett visum för att resa till landet. Reglerna varierar för medborgare från länder utanför EU. Kanadensiska, amerikanska, australienska och nya zeeländska medborgare behöver inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Andra restriktioner kan gälla för resenärer från andra länder.

Dock behöver resenärer från dessa länder ha pass stämplade när de anländer till Schengenområdet.

Resenärer från icke-Schengen stater är föremål för identitetskontroller på flygplatsen. Resenärer som planerar att bo i privata boenden längre än 30 dagar måste registrera sig på den lokala polisstationen inom tre dagar efter ankomst.

Turistvisum: Behövs ej för EU-medborgare. Krävs för andra
Affärsvisum: Krävs
Studentvisum: Krävs (för vistelser över 90 dagar)
Arbetsvisum: Krävs

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Republiken Tjeckien på European Commission Visa Policy website.

Funderar du på att jobba i Tjeckien?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön