Spela videoklipp

Intern Meny

Allmänt om Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

De huvudsakliga säkerhetsriskerna är väpnade konflikter och uppror på grund av Turkiets geografiska närhet till konfliktområden, särskilt Syrien och Irak. Områden längs den syriska gränsen är särskilt instabila på grund av sporadiska gränssammandrabbningar, militanta grupper och flyktingströmmar som rör sig i regionen och risken för bombattentat vid gränsstationer. Bombattentat har inträffat vid flera tillfällen sedan 2013 och är exempel på den ökande risken för gränsöverskridande terrorism i Turkiet.

Protester mot regeringen har sedan maj-juni 2013 organiserats mer frekvent och med högre intensitet, efter det våldsamma undertryckandet av demonstranter vid Gezi Park nära Taksim-torget i Istanbul. Detta har fungerat som en katalysator för fortsatt oro mot en alltmer auktoritär regim styrd av den tidigare premiärministern och nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

(Källa – ERV)

Fakta Turkiet

Huvudstad: Ankara
Övriga större städer: Istanbul, Izmir, Antalya, Adana, Çanakkale, Aydın

Etniska grupper
Turkar 70-75 %, kurder 18 %, andra minoriteter/andra/ospecificerad/ingen 7-12 % (2008)
Språk
Turkiska, kurdiska, dimli, azeri, kabardian
Religion
Muslimer 99,8 %, andra/ospecificerad/ingen 0,2 %
Befolkningsantal
79 414 269 (2015)
Demokrati och statsskick
Republik
Area
783 562 kvadratkilometer
Valuta
Turkisk lira
Bruttonationalinkomst per invånare
28 133 PPP$
Nationaldag
29 oktober

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller specialist på resehälsa 4-6 veckor innan avresa för aktuell informationen om rekommenderade vaccinationer till Turkiet. Resenärer rekommenderas att se till att rutinvaccinationer mot influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) och difteri/stelkramp/kikhosta (DTP) är uppdaterade. Vaccination mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas också.

Malaria förekommer i provinserna Adana, Adryaman, Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakar, Elazig, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Icel, Kahraman Maras, Kilis, Mardin, Mus, Osmaniyeh, Sanliurfa, Siirt, Sirnak, och Van. Resenärer till dessa områden rekommenderas att införskaffa läkemedel mot malaria innan avresa och om möjligt undvika att köpa det lokalt i Turkiet, eftersom läkemedelsstandarden kan vara betydligt lägre.

Resenärer som regelbundet tar läkemedel rekommenderas att ta med en mängd som räcker för hela vistelsen, eftersom vissa läkemedel är svåra att få tag på i Turkiet.

Resenärer rekommenderas att endast dricka flaskvatten eller vatten som har filtrerats och kokats. Även isbitar bör undvikas och det är klokt att se till att grönsaker och frukt är skalade och väl tillagade. Mjölkprodukter är i allmänhet säkra.

Standarden på vårdinrättningar kan variera kraftigt i Turkiet. De största städerna, såsom Istanbul, Izmir och Adana, har en del moderna, privata sjukhus som har välutbildad personal och generellt sett håller europeisk standard. Vissa medicinska tillstånd kan inte behandlas i Turkiet.

(Källa – ERV)

Pass

Pass med en giltighetestid på sex månader från inresedatum och minst tre månader efter planerat utresedatum krävs för inresa i Turkiet.

(Källa – ERV)

Visum

Svenska medborgare med giltigt pass behöver inte visum för vistelser i Turkiet på upp till 90 dagar, antingen i en sammanhängande period eller vid flera tillfällen under en period av 180 dagar. Eftersom detta inte gäller för alla nationaliteter rekommenderas resenärer att ta kontakt med närmaste turkiska ambassad för ytterligare information om visumkrav.

Resenärer som avser att stanna längre än tre månader i Turkiet måste skaffa visum från turkiska ambassaden före avresan samt ansöka om uppehållstillstånd/arbetstillstånd inom en månad efter ankomsten till Turkiet.

Resenärer bör se till att få nödvändiga stämplar i sitt pass vid inresa i Turkiet innan vidare resa med inrikesflyg sker, för att undvika komplikationer vid utresan från Turkiet. Det har tidigare förekommit fall då resenärer blivit kvarhållna i Turkiet på grund av att de inte haft rätt stämplar i passet.

(Källa – ERV)

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Funderar du på att jobba i Turkiet?

För att få ut mesta möjliga lön gör så här!

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift på 6%. (Info – Frilansgruppen.com)

Använd länken här nedanför och öppna ett Bank-konto i samma bank som Freelance Finance group. 

Öppna ett Bank-konto

Google Maps

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på email

Ovanstående fem siter ingår i koncernen Freelance Finance Group Ltd – Ett Internationellt egenaställningföretag

EnglishSwedish
Sök information om ett annat land
Räkna ut din lön